Dansk glæde over, at Shah-rådgiver er færdig som britisk rigsadvokat
Geoffrey Cox har tirsdag trukket som Attorney General. En post, der kan sammenlignes med at være rigsadvokat i Danmark, med den forskel at den danske rigsadvokat ikke er politisk udpeget.
Foto: Isabel Infantes/AFP/Ritzau Scanpix
Finans Af ,
Opdateret 14.25 med kommentar fra Preben Bang Henriksen.

Den britiske rigsadvokat, Geoffrey Cox, trækker sig fra jobbet som juridisk rådgiver for den britiske premierminister, Boris Johnson. Det oplyser Geoffrey Cox på Twitter.

Børsen og DR Nyheder afslørede i december sidste år, at Geoffrey Cox har spillet en central rolle som rådgiver for den hoved-mistænkte i sagen om svindel med udbytteskat, Sanjay Shah.

Ikke særligt betryggende

Det fik dengang flere danske politikere til at stille spørgsmål ved rigsadvokatens habilitet, idet han også er øverste chef for den britiske anklagemyndighed, der efterforsker sagen mod Sanjay Shah sammen med dansk, tysk og belgisk politi.

"Det kan lægge en dæmper på lysten hos de engelske myndigheder til at efterforske sagen så grundigt, som den tydeligvis har brug for at blive," sagde formanden for Folketingets Retsudvalg , Preben Bang Henriksen (V).

Preben Bang Henriksen glæder sig derfor i dag over, at Geoffrey Cox nu har trukket sig fra posten som Attorney General.

"Nu er der så et lønligt håb om, at de britiske myndigheder lader dette for Danmark så vigtige sagskompleks undergive en effektiv efterforskning fra en fuldstændig habil ledelse. Jeg går ud fra, at dansk politi og Justitsministeriet benytter lejligheden til at gøre de engelske myndigheder opmærksom på sagens store vigtighed for Danmark og for det internationale politisamarbejde," siger Preben Bang Henriksen.

"Den sammenblanding, som vi hidtil har set, har været dybt foruroligende. At have været på Sanjay Shahs lønningsliste og rådgivet ham i stort omfang, for efterfølgende at forestå væsentlige dele af den senere efterforskning mod samme person har været dybt betænkeligt. Det ville være helt udelukket efter danske regler," siger Preben Bang Henriksen.

Børsen og DR Nyheders research afdækkede, at Geoffrey Cox fra 2015 til 2017 havde fået knap 3,4 mio. kr. i betalinger fra to selskaber kontrolleret af Shahs juridiske rådgiver Chris Chipperton, der koordinerer tvisten mod de danske myndigheder.

I alt er Geoffrey Cox blevet betalt for 340 timers arbejde.

Ifølge Sanjay Shahs talsmand, Jack Irvine, har Geoffrey Cox har spillet en "enormt vigtig rolle" i forsvaret for den britiske forretningsmand.

"Han kiggede på substansen i de danske anklager," sagde Jack Irvine i december.

Rokade i regeringen

Geoffrey Cox skriver på Twitter, at han trækker sig, fordi Boris Johnson har krævet det i forbindelse med en rokade i den britiske regering.

"Jeg vil fortsætte med at repræsentere og forsvare interesserne for Torridge og West Devon," skriver Geoffrey Cox, der er valgt i netop Torridge og West Devon i det sydvestlige England.

Forsiden lige nu


Børsen anbefaler