Finsk pensionskæmpe: Negative renter kan få langt større konsekvenser
Ilmarinens hovedkvarter i Helsinki.
Foto: PR
Finans Af
Efter et halvt årti med negative renter, spekulerer en af Nordens større pensionskasser på, at om dette blot er begyndelsen.

Investeringschef Mikko Mursula hos det finske pensionsforsikringsselskab Ilmarinen siger, at hans industri "kun er ved at begynde at se, hvilke udfordringer (negative renter) vil forårsage," skriver Bloomberg.

Men Ilmarinen er blot ved at tage indledende skridt i justering af porteføljerne. Realiteterne ramte efter sommeren, da det blev nærmest umuligt at skaffe statsobligationer med positive renter på tværs af det meste af eurozonen.

Ind til videre har det betydet et skridt væk fra letomsættelige aktiver, i takt med at likviditet virker som en luksus fra en forgangen tid.

Eurozonerenter gik under nul for første gang i 2014, men allerede to år tidligere oplevede Danmark negative renter. Sverige har oplevet det siden 2015.

Det kræver nye færdigheder at overleve med langt mindre likviditet, mener Mikko Mursula.

"Vi må være meget forsigtige," siger han.

I universet for alternative aktiver er kapitalfonde den bedst præsterende underkategori over de seneste 15 år, men det er svært at fastholde.

"Det er helt sikkert ikke køb-og-behold," siger Mikko Mursula.

Ud af de ca. 370 mia. dollar, som Ilmarinen forvalter, ligger næsten 8 pct. i kapitalfonde, skriver Bloomberg.

Det forventede risikovægtede afkast på statsobligationer har aldrig været så skidt, som det er nu, vurderer Mikko Mursula.

Og oven i købet er der en mangel på obligationer, eftersom Den Europæiske Centralbank opkøber dem i stor stil som led i sine kvantitative lempelser.

Risikoen er, at "der ikke længere vil være ret mange tilgængelige tyske statsobligationer," siger Mikka Mursula. 

Forsiden lige nu


Børsen anbefaler