PFA-direktør: Det handler om hurtigst muligt at komme over i 100 pct grøn energi
Anders Damgaard, koncernfinansdirektør i PFA.
Foto: Arkivfoto: Jonas Pryner Andersen
Finans Af
Danskerne vil have en bæredygtig pensionsopsparing, viser en ny undersøgelse, som Epinion har udført for landets største pensionsselskab, PFA.

Pensionsgiganten ejer dog stadig aktier og obligationer i kul- og olieselskaber, for omstillingen fra de "sorte", fossile energiformer som kul og olie til vedvarende energiformer som de "grønne" – sol og vind – tager tid, fastslår Anders Damgaard, der er koncernfinansdirektør i PFA.

"Der er to lejre. Der er den, der siger: "sælg skidtet", og der er den anden, der siger, at hvis verden skal leve uden fossil energi i morgen, kan vi ikke opretholde det samfund, vi har i dag. Det vil få for store og drastiske konsekvenser," siger Anders Damgaard, der oplyser, at PFA i dag har investeret ca. 3 mia. kr. i "fossile selskaber" og ca. 14 mia. kr. i "grøn energi".

Sort før det bliver grønt

"Det handler om hurtigst muligt at komme over i 100 pct. grøn energi og at få påvirket transformationen, og det mener vi, at man gør bedst ved at vi engagerer os i de selskaber, der er åbne over for argumenter, og hvor vi kan stemme på generalforsamlinger og udøve aktivt ejerskab," siger Anders Damgaard og peger på et konkret eksempel fra porteføljen, der umiddelbart ser ud til at stride mod den grønne omstilling.

Første gang Narendra Modi blev premierminister i Indien, satte han et ambitiøst mål om, at de ca. 300 mio. indere, der levede uden elektricitet, skulle have elektricitet ved udgangen af 2018.

PFA har netop investeret i den udvikling på trods af, at farven er sort.

"Tænk på den mængde af energi, der skal produceres, og tænk på, at de brænder meget kul af i Indien. Det at få dem over i renere energiformer og til at flytte sig, det er virkelig noget, der batter. Vi har f.eks. investeret i Tata Power, som er meget tunge på kul, men som har et kæmpe vedvarende energiprogram og har store planer om investeringer i grøn energi," siger Anders Damgaard.

Investeringen i Tata Power udgjorde ved udgangen af 2018 ca. 56 mio. kr. af PFA's portefølje, hvilket svarer til 0,1 pct.

PFA har forpligtet sig til at bidrage til Paris-aftalens målsætning om at holde den globale temperaturstigning i forhold til det førindustrielle niveau et stykke under 2 grader, og det betyder, at PFA årligt måler sin porteføljes CO2-aftryk, oplyser koncernfinansdirektøren.

Exxon Mobil er en udfordring

"Vi er inden for skiven, men det bliver sværere og sværere, så man kan ikke hvile på laurbærrene, vi er nødt til at gøre mere for at overholde aftalen i fremtiden, og her er aktivt ejerskab vigtigt. Vi vil ikke investere i selskaber, der modarbejder Paris-aftalen," siger han og erkender, at PFA er "ved at finde vores ben".

Selskabet ejer f.eks. stadig aktier i det franske olieselskab Total (579 mio. kr. eller 0,6 pct.), det amerikanske olieselskab Exxon Mobil (437 mio. kr. eller 0,4 pct.) og energiselskabet Connoccophillips (365 mio. kr. eller 0,4 pct.).

"Vi har fokus på Exxon, og det er et af de selskaber, som er en udfordring, og som vi vil holde presset på. Over for Exxon gør vi brug af vores stemmerettigheder på generalforsamlingen, og selskabet har rykket sig de sidste tre-fire år. Vi er også i dialog med Exxon gennem vores medlemskab af Carbon Action 100+, men der er ingen tvivl, om der skal mere til, og det vil vi følge tæt," siger Anders Damgaard.

Han oplyser, at PFA løbende arbejder med at definere, hvad det vil sige at modarbejde Paris-aftalen, derfor kigger PFA bl.a. på selskabernes lobbyvirksomhed og deres grønne omstillingsplaner.

grth@borsen.dk

Forsiden lige nu


Børsen anbefalerCxense Display