Ny hvidvaskbestemmelse taget i brug: 45-årig kvinde varetægtsfængslet mistænkt for hvidvask af over 100 mio kr
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
En 45-årig kvinde mistænkt for hvidvask af ca. 105 millioner kroner er blevet varetægtsfængslet, efter at hun er blevet sigtet for en ny paragraf i straffeloven.

Det oplyser Anklagemyndigheden i en pressemeddelelse.

Det er første gang at Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) rejser sigtelse efter en ny paragraf, der markant skærper kursen i arbejdet med bekæmpelse af hvidvask.

Ifølge politiinspektør Thomas Anderskov Riis har en særlig fremadrettet efterforskning mod en stribe selskaber og personer tirsdag ledt til, at en 45-årig kvinde, en 59-årig mand og en 22-årig mand er blevet anholdt.

De er sigtet for hvidvask og forsøg på hæleri af særlig grov beskaffenhed ved at have deltaget i omfattende transaktioner med betydelige beløb  der må formodes at stamme fra kriminalitet.
Den 45-årige blev ved et lukket grundlovsforhør ved Retten på Frederiksberg onsdag formiddag varetægtsfængslet i fire uger, mens de formodede medgerningsmænd på hhv. 22 år og 59 år blev sigtet og løsladt efter endt afhøring, fremgår det af pressemeddelelsen. 

"Det er første gang, vi anvender den nye hvidvaskbestemmelse i straffeloven, der markant skærper kursen i vores arbejde med bekæmpelse af hvidvask. Paragraffen har gjort det muligt at tilrettelægge en særlig fremadrettet efterforskning, der har givet det foreløbige resultat, at der nu er en person varetægtsfængslet under mistanke om hvidvask og forsøg på hæleri af særlig grov beskaffenhed i et meget betydeligt omfang på over 100 millioner kroner," siger politiinspektør Thomas Anderskov Riis i meddelelsen og understreger, at der fortsat udestår en del efterforskning, og at der derfor endnu ikke er grundlag for at træffe beslutning om, hvorvidt mistanken i sidste ende også skal føre til en tiltale og dermed straffesag.

"Men sigtelserne understreger, at vi nu har fået et ekstra redskab i vores jagt på de kriminelles formuer. Jeg forventer, at vi også i andre sager vil kunne slå endnu mere effektivt til og følge de kriminelle pengestrømme – allerede når SØIK får underretninger om mistænkelige aktiviteter," siger Thomas Anderskov Riis videre og henviser dermed til, at de aktuelle sigtelser udspringer af en hvidvaskunderretning til SØIK gennem et fast setup, hvor banker, revisorer og andre finansielle aktører skal indberette mistænkelig adfærd.

Børsen har forsøgt at få uddybende kommentarer fra Thomas Anderskov Riis, men det har ikke været muligt.

Forsiden lige nu


Børsen anbefalerCxense Display