Karsten Dybvad i sin første beretning som formand i Danske Bank: 2018 var et lavpunkt
Formand for Danske Bank, Karsten Dybvad, på talerstolen.
Foto: Marie Bentzon
2018 var ikke noget godt år for Danske Bank.

Det var faktisk så skidt, at det var et lavpunkt for Danske Bank.

Det siger Karsten Dybvad, der i marts blev formand for banken efter en ekstraordinær generalforsamling.

"2018 var ikke noget godt år for Danske Bank. Det var et år, der i alt for høj grad kom til at handle om forhold i banken, som ikke er blevet håndteret med tilstrækkelig åbenhed og handlekraft, og som vi ganske enkelt ikke kan være bekendt," siger Karsten Dybvad i sin beretning fra talerstolen i Tivoli Congress Center i København for de 746 personer, der er mødt op til generalforsamlingen, hvoraf 595 af dem er aktionærer.

"2018 blev et lavpunkt for Danske Bank. Men jeg ser det også som et vendepunkt. At 2018 vil blive et år, vi kan se tilbage på som året, hvor banken og bankens ledelse – i lyset af det vi nu har lært – indledte en kritisk dialog internt og med vores omverden om, hvem vi er, og hvilken rolle vi har," siger han.

Alvorlige konsekvenser for banken

Ifølge formanden har hvidvasksagen flere og alvorlige konsekvenser for landets største bank. Han peger selv på, at han i dag er formand, efter at Ole Andersen i december forlod banken, da Karsten Dybvad blev foreslået som formand af storaktionæren A.P. Møller Holding.

"En anden er, at vi leder efter en ny CEO. En tredje er en ny chef for vores internationale forretning. En fjerde er en ny chef for Compliance, der er blevet medlem af direktionen. Og sådan kunne jeg blive ved at næve funktioner i banken med ny ledelse," siger Karsten Dybvad.

En del af samfundskontrakten

Karsten Dybvad understreger, at udover at skabe afkast til aktionærerne, er det en del af bankens samfundskontrakt at bidrage til velstand og vækst i de samfund, banken er en del af.

Det kræver, at samfundet stoler på banken, påpeger han.

"Den opgave kan vi kun lykkes med, hvis vores omverden har tillid til os, og intet kan derfor være vigtigere for os som bank end at genskabe den tillid, vi har mistet. Det kræver, at vi forstår, hvad der gik galt og hvorfor – og – at vi er villige til at foretage de ændringer, store som små, der skal til for at forhindre, at vi kommer i en tilsvarende situation igen." 

Kan ikke garantere at det ikke sker igen

Karsten Dybvad påpeger på talerstolen, at hvidvasksagen i Danske Bank ikke er blevet håndteret godt nok fra ledelsens side. Han siger, at hvidvasksagen er en historie om advarsler, der blev overhørt og ikke håndteret konsekvent nok.

"Vi vil aldrig kunne garantere, at en ny alvorlig sag ikke kan opstå igen. Finansiel kriminalitet, herunder hvidvask, er en stor global udfordring, hvor der hver eneste dag er kriminelle, der forsøger at udnytte svagheder i det finansielle system. Det er ikke en kamp, vi kan kæmpe alene, men vi kan gøre alt, hvad vi kan for at styrke vores forsvar og sørge for, at vi løfter vores del af ansvaret for at gøre det så svært som muligt," siger han.

Han påpeger samtidig, at banken har skærpet sin indsats for at forhindre hvidvask i Danske Bank. Ved årsregnskabets offentliggørelse fortalte banken, at man havde afsat 2 mia. kr. i årene, der kommer, mens der også skal ansættes nye 600 nye compliance folk.

"Der er med andre ord allerede gjort meget, og bankens bestyrelse og direktion tager ansvar, rydder op og indgår i dialog med alle, der har spørgsmål til os og til sagen."

Genskabe tillid

Da Karsten Dybvad blev valgt til formand for bestyrelsen i december, sagde han, at den vigtigste opgave var at genskabe tilliden til Danske Bank.

"Det er simpelthen den vigtigste opgave for bestyrelsen, ledelsen og medarbejderne. Det er først og fremmest en ledelsesmæssig opgave, for man har jo kunnet se, at det, der har skabt situationen, er, at man har reageret for langsomt og ikke effektivt nok, på det der skete i Estland," lød det fra Karsten Dybvad.

Karsten Dybvad har tidligere været departementschef i Statsministeriet, Finansministeriet og Trafikministeriet. Han blev uddannet som cand.polit. i 1985 og blev efter uddannelsen ansat som økonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og senere i fagforbundet LO. Efter tiden i LO blev han ansat i Bikuben Pension. Han har også været adm. direktør i MP Pension.

Forsiden lige nu


Børsen anbefalerCxense Display