Så mange finansielle virksomheder flytter til Europa for at skærme sig mod brexit
Foto: Toby Melville/Ritzau Scanpix
Finans Af
Storbritanniens udtrædelse af EU er tæt på at være en realitet, men endnu forsøger de britiske politikere at nå til enighed om hvordan.

Imens viser en ny rapport fra kapitalmarkedstænketanken New Financial, hvilke konsekvenser brexit ind til videre har haft for finanssektoren i Storbritannien og London, der anses for at være Europas finansielle centrum.

"Vi har identificeret 275 virksomheder i Storbritannien, der er flyttet eller flytter nogle af deres forretninger, personale, aktiver eller juridiske enheder fra Storbritannien til EU for at forberede sig til brexit," skriver New Financial i en pressemeddelelse.

Selv vurderer New Financial, at undersøgelsen er "den mest omfattende analyse til dags dato af effekterne af brexit i bank- og finansbranchen".

"Skiftet i den underliggende forretning er mere signifikant end overskrifterne om antallet af ansatte: Vores konservative skøn viser, at banker og investeringsbanker flytter ca. 800 mia. kr. i aktiver, og at kapitalforvaltere indtil nu har overført mere end 65 mia. kr., mens forsikringsselskaberne hidtil har flyttet 35 mia. kr. i aktiver," skriver New Financial i pressemeddelelsen.

Uundgåelige konsekvens af brexit

Ifølge New Financial har ca. 250 virksomheder valgt specifikke "post-brexit-hubs" til deres EU-virksomheder, og mere end 200 virksomheder har etableret eller planlægger at etablere nye enheder i EU for at styre deres forretning.

"Disse bevægelser er den uundgåelige konsekvens af brexit. Den politiske usikkerhed siden folkeafstemningen (om EU-medlemskabet i 2016, red.) og manglende indgåelse af en aftale, har tvunget virksomhederne til at forberede sig på det værste og sætte deres beredskabsplaner i gang. Meget af skaden er allerede sket, og for mange virksomheders vedkommende skete brexit engang i sidste år," skriver New Financial.

Tænketanken vurderer, at disse effekter vil ødelægge Londons mulighed for at opretholde sin dominerende position som Europas finansielle centrum, men at det også vil betyde "øgede omkostninger", og at "kompleksiteten og risikoen i de europæiske finansielle tjenesteydelser vil reducere Storbritanniens indflydelse i bank- og finansbranchen på europæisk og globalt plan", ligesom det også vil "ramme skatteindtægter og eksport i finansielle tjenesteydelser."

Dublin er den største vinder

New Financial udpeger Dublin i Irland som vinderen af de mange udflytninger. Dublin modtager nemlig 100 virksomheder fra Storbritannien, mens Luxembourg får 60, Paris får 41, Frankfurt 40 og Amsterdam modtager 32.

Rapporten konkluderer også, at flere end 40 virksomheder har valgt at splitte deres forretninger op, så de flytter ansatte og forretninger til mere end et finanscenter i EU.

Den gode nyhed er ifølge tænketanken, at de finansielle virksomheder nu er velforberedte på brexit, hvad end der sker 29. marts 2019, der er sat som deadline for udtrædelsen, med mindre den bliver rykket yderligere ved en afstemning torsdag 14. marts i Underhuset.

Den dårlige og værste nyhed

"Den dårlige nyhed er, at effekten af brexit er større, end vi forventede, og vi tror, at rapporten undervurderer det fulde billede," skriver tænketanken og peger på "den værste nyhed":

"Det er, at vi forventer, at tallene vil stige betydeligt i de kommende år, da lokale tilsynsmyndigheder i hele EU kræver, at virksomhederne øger indholdet i deres lokale aktiviteter. Vi har også identificeret hundredvis af virksomheder, som, vi mener, vil flytte aktivitet for at bevare adgangen til EU's markeder, men som endnu ikke har gjort det."
Forsiden lige nu


Børsen anbefalerCxense Display