Lasse Nyby venter fortsat stærkt vækst i Spar Nord
Lasse Nyby præsenterede torsdag et pårsregnskab der viste god vækst, men hvor bekymringerne for den fremtidige indtjening måske er til stede
Foto: Ritzau/Scanpix
Finans Af
Nordjyllands hovedbank, Spar Nord, formåede at vokse udlånene en del mere end landsgennemsnittet sidste år, og det ventes at vare ved i 2019.

Spar Nord bogførte en stigning i udlånsvæksten for bank og leasingaktiviteter på 6 pct. i 2018.

"Vi venter at vokse vores udlån med 6 pct. i år og forventer også, at der kommer pænt med nye kunder ind i banken," siger Spar Nords topchef, Lasse Nyby, og fortsætter:

  "Der hvor vi vokser er i vores leasingforretning og i vores filialer, både på Sjælland og i det østjyske"

Den gennemsnitlige udlånsvækst på landsbasis er omkring 1 pct.

Han forklarer, at Spar Nord typisk rekrutterer kunder fra landets største banker i hovedstadsområdet, da det er her storbankerne er store er størst kundemæssigt. I det øst- og midtjyske er det mere bredt hvor kunderne kommer fra. 

"Udlånsvæksten kommer fortsat fra tilstedeværelsen af vore fysiske filialer og fra vores leasing-forretning. Vi kan ikke skabe os en tilstedeværelse i byer som Kolding eller Køge uden også at være der fysisk. Derfor har vi ikke planer om at have færre afdelinger i år," siger Lasse Nyby om de 49 Spar Nord filialer han har

Han regner med at holde fast i sine filialer i den kommende tid.

Pres på indtjening

Hvor det går rimeligt godt med udlånene i banken er bekymringen mere omfattende når det gælder indtjeningen i banken.
  Spar Nord kom ud af 2018 med et nettooverskud på 920 mio. kr., hjulpet af to større engangsindtægter.

Men banken venter kun et overskud på 700-800 mio. kr. I 2019

"Derfor er det naturligt at forventningerne til 2019 er lavere. Man skal nok ikke forvente sig meget mere end niveauet på 700-800 mio. Kr. med det renteniveau vi har i dag," erkender Lasse Nyby.

Banken har løbende 20-21 mia. kr. i overskudslikviditet, der med de negative indlånsrenter i Nationalbanken giver en årlig udgift på 130 mio. kr. Spar Nord venter en økonomisk vækst på 1,5 pct. I 2019. Med den beskedne vækst i samfundet, som banken også venter i 2019, vil der være fortsat stor konkurrence på bankmarkedet, siger topchefen.

"Både den lave rente, den beskedne økonomiske vækst og den hårde konkurrence gør det svært - rigtigt svært - at øge toplinjen en hel masse," forklarer Lasse Nyby.

Kunne godt tænke sig højere rente

Han kunne på flere måder godt bruge en rentestigning for at hjælpe sit resultat, men ser ikke nogen signaler fra Europa på den led i nær fremtid.

  Er man investor i Spar Nord skal man også være opmærksom.

Banken forrentede egenkapitalen med 10,8 pct., i 2018, men skriver i et ledelsesbrev, at det bliver svært at leve op til den tidligere udmeldte målsætning om en forrentning på 9-11 pct.

"Jeg tror, at det fremtidige niveau bliver på 8-9 pct., afhængigt af, hvordan kursreguleringer, tab osv kommer ud," slutter Lasse Nyby.

Spar Nord aktien handles over middag torsdag 1,8 pct. højere i kurs 57,20 kr

Forsiden lige nu


Børsen anbefaler