Visa: Nye dankortaftaler skaber mere konkurrence i Danmark
Jens Damgaard - chef for Visa i DAnmark
Foto: pr-foto
Finans Af
Landets to største banker, Danske Bank og Nordea har indgået nye fem-årige aftaler med Nets om dankortet. De aftaler hilses velkommen af en af verdens største spillere på betalingssiden, Visa, der har en aftale i form af Visa-dankortet..

"Tidligere var det således, at bankerne lavede en samlet aftale med Nets. Nu er det bank for bank der indgår aftale om dette. Det vi lægger mærke til ved dette er, at nu er dankortet på mange måder ligestillet i bankens udbud af forskellige produkter. Det synes vi selvfølgelig er positivt, da det er det produkt, der er i stand til at levere den bedste kundeoplevelse, vil være vinderen i fremtiden," siger Jens Damgaard, der er Visas landechef for Danmark, Grønland, Færøerne og Island

Da den seneste dankort-aftale blev indgået i 2013 med udløb i år var det med hele banksektoren på en gang. 

"Jeg har en tror på, at med aftaler som disse så åbnes markedet generelt mere op og det må skabe en større gennemsigtighed i markedet. Jeg er sikker på at bankerne tænker på at forbrugerens valg skal være gældende,"

Håber på større åbenhed

Han håber i forbindelse med de nye aftaler, at der kommer en større åbenhed i markedet, også når det gælder betalingsmulighederne i detailhandlen.

"Vi byder altid konkurrence velkommen, og vi er også samarbejdspartner i denne sammenhæng. For os er det en positiv ny mulighed for at indgå i dette, både sammen med Danske Bank og andre danske banker," En aftale om dankortet, indebærer også en aftale om Visa-dankortet, som forbrugeren er interesseret i. Hvis forbrugeren gerne vil dette her, så understøtter vi det," siger Jens Damgaard.

Visas tilgang er, at de gerne vil forbedre den kundeoplevelse folk har med blandt andet Visa-dankortet og selvfølgelig med dem der udsteder de rene Visa-kort. Det udsættes for konkurrence og det byder vi velkommen.

"Vi har set, at markedet rykker sig, og disse aftaler er også et resultat af det," siger han om de mange nye spillere som Applepay, Googlepay osv, der er og gerne vil ind på det danske betalingsmarked.

Sikrer dankortet

Rune Mai, der er stifter og chef i fintech-selskabet Spiir, der blandt andet har Danske Bank som minoritetsaktionær, har blandt andet været meget aktiv på de sociale medier med stærke meninger om dankoertet, ofte kritiske. 

"Aftalerne sikrer dankortet i en eller anden form," siger Rune Mai der egentlig har det fint med at vi har et nationalt kort der består.

"Men overordnet har vi et problem hvis man bundler dankortet med andre typer kort og så ikke gør det til et frit valg i en betalingssituation," siger han.

Rune Mai mener, at dankortet langt hen ad vejen ikke er særligt godt for forbrugeren. Han siger at kortet er billigt på gebyrsiden, men:

"På andre måder er det et monopoliseret kort, drevet af udenlandske kapitalfonde"

Han siger, at hele det danske samfund næsten var rystede over, at det Ørsted ejede Radius el-forsyner skulle sælges til private eller fonde. Men den del af festen har ingen brokket sig over når vi taler dankort.

Håber at aftale understøtter konkurrence

Han undrer sig også over, at der ikke er nogen saldo-spærringskontrol på dankortet, som der ville være med et forudbetalt kort eller et debet kort.

"Jeg håber at det er en åben aftale der understøtter mere konkurrence på dette område"

Vi er i en tid, hvor hele finanssektoren taler om den kommende effektive implementering af EU's betalingsservicedirektiv (PSD2). Hele direktivet handler om at åbne for konkurrencen på betalinger.

"Jeg forventer at kortet i fremtiden kommer med fordele. Indtil videre er det utroligt begrænset, hvad man har kunnet bruge dankortet til"

Selv om Nets skulle få aftaler på plads med alle bankerne i Danmark er der fortsat nogle tekniske spørgsmål tilbage. Det kan være det som i branchen kaldes switching og terminalen vælger Visa eller dankort når kunden eksempelvis betaler med et Visa-dankort. Det kan også være hvem der skal have lov til at have forretningen med indløsning af betalingerne, som i øjeblikket varetages af Nets, Swedbank, Handelsbanken, Valitor, Bambora og Clearhaus

Nogle af disse såkaldte tekniske spørgsmål, der kan være vigtige detaljer, står fortsat åbne.

Forsiden lige nu


Børsen anbefalerCxense Display