2018 var et hårdt år for vekselbureauer: 31 ansøgte om at få lov til at veksle penge – 15 fik lov
Stig Nielsen er chef for Finanstilsynets kontor for forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering.
Foto: Mie Hee Christensen/Akrivfoto
Antallet af vekselbureauer er blevet skåret gevaldigt til i løbet af i løbet af de seneste år.

Tal fra Finanstilsynet viser, at der i dag kun er 15 vekselbureauer tilbage, efter at området nu er kommet ind under tilsynets kontrol.

"Dem der blev afvist havde ikke godt nok styr på deres risikovurdering, hvor deres egne risici lå og hvor store de var. Kvaliteten var ikke i orden," siger Stig Nielsen, der er chef for kontoret for forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering hos Finanstilsynet.

I oktober kunne Politiken fortælle, at der for to år siden var 70 steder i Danmark, hvor man kunne komme ind fra gaden og få vekslet sine penge.

I sommeren 2017 overgik kontrollen med vekselbureauerne fra Erhvervsstyrelsen til Finanstilsynet. I den forbindelse skulle bureauerne indsende en ansøgning om at drive vekselvirksomhed. Det gjorde 31 af de daværende 70 virksomheder, men kun 15 er altså kommet gennem nåleøjet.

Traditionel risiko for hvidvask

Vekselbureauer er i årevis blevet forbundet med forretninger, der ikke tåler dagens lys, som eksempelvis bedrageri og skattesvindel. Sidste år blev et vekselbureau på Nørrebrogade i København blandt andet dømt for at vaske penge fra narkohandel rene. Bøden lød på 40 mio. kr.

"Traditionelt ved vi, at vekselvirksomheder har en stor risiko for at blive misbrugt til hvidvask, selvom de har et legitimt formål," siger Stig Nielsen.

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, SØIK, modtog i 2017 næsten 25.000 underretninger om hvidvask – af dem kom 711 fra vekselbureauer. I oktober 2018 oplyste SØIK, at de i løbet af det første halvår af 2018 i alt havde fået 15.760 underretninger.

Ret lavt antal

Ifølge Stig Nielsen er det svært at sige, om der bliver færre eller flere vekselbureauer i Danmark. Han mener, at det er markedet, der bestemmer det.

Han oplyser samtidig, at der sidste år kom ansøgninger fra otte nye virksomheder, der ønsker at drive vekselbureau i Danmark. Dem er Finanstilsynet ved at gennemgå.

Han peger dog på, at antallet af vekselbureauer har nået et "ret lavt antal."

"Og det er jo fordelt udover hele landet. Mange af dem ligger ved banegårde, lufthavne og grænseovergange, hvor der traditionelt kommer mange turister ind, der skal have vekslet," siger fortæller Stig Nielsen.

Forsiden lige nu


Børsen anbefalerCxense Display