Danske Bank forventer at blive sigtet i fransk hvidvasksag
Foto: Arkivfoto/Jakob Gronholt-Pedersen/Ritzau Scanpix
Danske Bank forventer en sigtelse i en fransk efterforskning af hvidvasksagen vedrørende den estiske filial. Det skriver banken i en pressemeddelelse.

"I januar 2019 modtog Danske Bank et brev fra en undersøgelsesdommer ved den franske domstol Tribunal de Grande Instance de Paris, hvori banken blev indkaldt til afhøring relateret til den igangværende efterforskning af organiseret hvidvask af penge hidrørende fra skatteunddragelse, og hvori det er anført, at dommeren forventer at rejse sigtelse mod banken," skriver pressechef Kenni Leth i pressemeddelelsen.

 Sagen drejer sig om en fransk efterforskning af transaktioner for op mod 28 mio. euro, svarende til ca. 208 mio. kr., mellem 2007 og 2014 fra den estiske filial til Frankrig.

I sagen var Danske Bank først sigtet og fik siden ændret juridisk status til assisteret vidne. Det er den status, som Danske Bank nu forventer bliver ændret igen.

Oprindeligt blev Danske Bank sigtet i oktober 2017 for transaktioner for omkring 15 mio. euro, som var foregået mellem 2007 og 2011 fra den estiske filial til Frankrig.

Torsdag afholdte den amerikanske forretningsmand Bill Browder fra kapitalfonden Hermitage Capital Management pressemøde på Christiansborg, hvor han beskyldte nøglepersoner i Danske Bank for at lyve for de franske myndigheder i sagen. Det skulle være sket i fire tilfælde i 2017 og 2018, og personerne er, ifølge Browder, den tidligere chefjurist, Flemming Pristed og den juridiske chefrådgiver, René Nielsen.

Flere anmeldelser

Det var Hermitage Capital Management, der i 2013 indgav en anmeldelse af Danske Bank i Frankrig, ligesom de også har gjort det i Danmark og i Estland.

 "Danske Banks repræsentanter (forhenværende chefjurist Flemming Pristed og den juridiske chefrådgiver Rene Nielsen, red.) har åbenlyst løjet for de franske myndigheder," sagde Bill Browder på pressemødet.

Danske Bank var dog hurtigt ude med en melding om, at de ikke kunne genkende dette billede.

"Tværtimod er det i vores klare interesse at tegne et så retvisende billede af, hvad der er sket i Estland, som muligt. Danske Bank indgår stadig i efterforskningen i Frankrig og er i løbende dialog med myndighederne," skrev pressechef, Kenni Leth, og tilføjede, at de ikke ville kommentere efterforskningen yderligere.

I dagens pressemeddelelse skriver Kenni Leth videre, at hvis deres status bliver ændret fra assisteret vidne til sigtet, vil de orientere markedet via en selskabsmeddelelse. 

Forsiden lige nu


Børsen anbefalerCxense Display