Pensionskasse er sagsøgt for 900 mio: Vi forstår Skats bekymring
Pensionskassen HOOPP har sit hovedsæde i Toronto, som er hovedbyen i den canadiske Ontario-provins.
Foto: Arkivfoto/Bloomberg
Finans Af
Den canadiske pensionskasse, der er sagsøgt af Skattestyrelsen for 900 mio. kr., som den ifølge styrelsen uretmæssigt har fået i refusion af udbytteskat, kommenterer nu for første gang sagen.

 I en mail til Børsen slår pensionskassen Healthcare of Ontario Pension Plan (HOOPP) fast, at den har ejet aktier i danske selskaber og krævet udbytteskat refunderet i overensstemmelse med dobbeltbeskatningsaftalen mellem landene.

"HOOPP har samarbejdet med Skat, og selvom HOOPP fastholder ikke at have gjort noget ulovligt, forstår vi hvorfor, at de danske skattemyndigheder har afvist HOOPP's ansøgning om refusion af udbytteskat og rejst bekymringer omkring de refusioner, der tidligere er udbetalt," skriver HOOPP og fortsætter:

"Vi har til hensigt at finde en løsning, der er i vores organisation og medlemmers interesse."

HOOPP forvalter pensionerne for medarbejdere i sundhedssektoren i Ontario-provinsen i Canada.

I 2016 søgte pensionskassen om at få refunderet omkring 280 mio. kr. i dansk udbytteskat. Det fremgår af en anonymiseret opsummering af sagen i et svar til Folketinget 30. oktober sidste år. Ansøgningen vakte mistanke i Skat, som det stadig hed dengang, og man begyndte at se på alle pensionskassens ansøgninger.

"Efter kontrol af disse anmodninger stod det klart for os, at pensionskassen ikke kunne dokumentere, at den er ejer af de aktier, som den har søgt udbytterefusion af," skriver selskabsdirektør i Skattestyrelsen, Kenneth Joensen, i en mail til Børsen.

Strid om 2,2 mia

Skat har nu afvist ansøgninger om refusion af 1,3 mia. kr. til HOOPP og sagsøgt pensionskassen for at få tilbagebetalt 900 mio. kr., som er udbetalt fra 2011 til 2014.

 "Denne sag adskiller sig bl.a. fra sagerne om formodet svindel ved, at der er tale om en stor pensionskasse med ca. 300.000 medlemmer, og det synes at være reelle aktier i danske selskaber, som ligger til grund for uenigheden. Jeg kan ikke på nuværende tidspunkt gå yderligere ind i sagen, men det vil fremgå, når retssagen begynder," skriver Kenneth Joensen.

Ifølge Børsens oplysninger ligner sagen dermed mere den sag, som Nordea og SEB tabte ved den schweiziske højesteret i 2015.

Her havde bankerne købt aktier, men samtidig afdækket risikoen for aktierne ved hjælp af finansielle instrumenter.

Det gav en gevinst, fordi Nordea og SEB's danske datterselskaber havde ret til refusion af udbytteskat, mens de oprindelige ejere ikke kunne få den schweiziske skat refunderet.

Fordi det eneste reelle resultat af manøvren var at flytte aktierne til storbankerne henover udbyttesæsonen, så skatten kunne refunderes, vurderede den schweiziske domstol ikke, at bankerne var de reelle ejere af aktierne, og derfor havde de ikke ret til refusion.

Den liberale tænketank Cepos har tidligere vurderet ud fra aktieudlånsdata, at den danske statskasse alene i 2015 tabte 400 mio. kr. i indtægter på grund af handler som disse.

Ikke yderligere kommentarer

Børsen har spurgt HOOPP om, hvorfor pensionskassen har investeret så massivt i netop danske aktier, men det har HOOPP ikke svaret på.

Børsen har også spurgt HOOPP, om det er moralsk forsvarligt for en pensionskasse, hvis medlemmer i høj grad er lønnet af det offentlige, at foretage handler, hvor kilden til profitten er et andet lands skatteindtægter. Det har HOOP heller ikke svaret på.

"Fordi sagen skal for retten vil det være upassende for os at kommentere den yderligere," skriver HOOPP.

Forsiden lige nu


Børsen anbefalerApp lader dig afstemme firmaudgifterne i realtid

Annoncørbetalt
indhold af Eurocard
Cxense Display