Finans Af
Valutareserven i Nationalbanken mindskedes i december med 9,9 mia. kr. til 457,4 mia. kr., meddeler Nationalbanken.

Udviklingen afspejler, at Nationalbanken i perioden netto har solgt valuta for 9,8 mia. kr., og at staten netto har indfriet lån i udlandet for 35 mia. kr.

Nationalbanken intervenerede i valutamarkedet i månedens løb med et nettosalg af valuta for 11,6 mia. kr.

Det er første gang siden marts 2017, at Nationalbanken har købt eller solgt kroner for at fastholde fastkurspolitikken over for euro - og derfor er det bemærkelsesværdigt, mener Tore Stramer, der er cheføkonom hos Nykredit.

Han fremhæver, at det er den længste interventionspause, siden fastkurspolitikken mellem den danske krone og euro blev indført.

"Forklaringen er helt enkelt den, at svækkelsespresset på kronen i løbet af december blev så stort, at Nationalbanken følte sig nødsaget til at sælge ud af valutareserven og købe kroner for at undgå en yderligere svækkelse af kronen over for euroen. Svækkelsespresset på kronen skal blandt andet ses i sammenhæng med, at ECB nu har udfaset sit opkøbsprogram, og at Nationalbankens ledende rente fortsat er 0,25 pct.point lavere end i ECB. Dertil spiller det også en rolle, at afkastet på den danske udlandsformue har været aftagende i løbet af 2018," vurderer han i en kommentar efter offentliggørelsen torsdag eftermiddag.

Ingen dansk renteforhøjelse på trapperne

At Nationalbanken nu for første gang i en længere periode har interveneret i valutamarkedet øger også sandsynligheden for, at en snarlig selvstændig dansk renteforhøjelse er på vej, mener Tore Stramer - men det kommer ikke nødvendigvis til at ske lige med det samme.

"Normalt vil Nationalbanken dog intervenere for i omegnen af 20 mia. kr. før en selvstændig renteforhøjelse. Vi skal altså se yderligere intervention fra Nationalbankens side her i starten af det nye år, før en selvstændig dansk renteforhøjelse kan komme på tale," skriver Nykredits cheføkonom, der dog først forventer, at Nationalbanken annoncerer en større renteforhøjelse hen mod slutningen af året.

Hos Danske Bank forventer Las Olsen, der er cheføkonom hos banken, at der fortsat er et stykke tid til, før Nationalbanken vil gribe til en renteforhøjelse i et forsøg på at sikre en stabil dansk krone over for euro.

"Vi har tidligere set, at Nationalbanken har grebet til renteforhøjelser for at forsvare kronen, når den har interveneret for 15-20 mia. kr., men denne gang regner vi med, at markedet får lidt mere snor. Valutareserven er stadig meget stor, og presset mod kronen mener vi altså er midlertidigt. Vores forventning er, at vi skal se intervention i samme tempo som i december i tre-fire måneder mere, før det bliver aktuelt med en renteforhøjelse, og det regner vi altså ikke med vil ske, selv om man selvfølgelig ikke kan udelukke noget," skriver han i en kommentar.

Danske Bank vurderer, at det er mest sandsynligt, at den danske rente først sættes op, når den også bliver det i eurozonen.

Forsiden lige nu


Børsen anbefalerFlyveturen kan optimere din arbejdsindsats

Annoncørbetalt
indhold af Qatar Airways
Cxense Display