Boss i britisk bank fik millionbøde i whistleblower-sag: Nu får storbanken en bøde på 15 mio dollar
Foto: Arkivfoto/Stefan Wermuth/Reuters/Ritzau Scanpix
Finans Af
Godt syv måneder efter, at de britiske myndigheder gav storbanken Barclays' topchef Jes Staley en bøde for ikke at leve op til sit ansvar, da han jagtede en whistleblower, får banken nu en bøde af de amerikanske myndigheder i samme sag.

Det skriver flere udenlandske medier, bl.a. Wall Street Journal og The Guardian.

Den bøde, banken er blevet tildelt af myndighederne i New York lyder på 15 mio. dollar svarende til 98,4 mio. kr., mens den bøde, Jes Staley blev idømt i maj var på 642.430 pund svarende til ca. 5,5 mio. kr.

I sin undersøgelse har de amerikanske myndigheder fundet "mangler i ledelse, kontroller og
virksomhedskulturen i forbindelse med Barclays' whistleblowerordning", skriver The Guardian.

Ifølge avisen markerer bøden afslutningen på undersøgelsen af sagen, der handler om, at Jes Staley personligt blandede sig, da en whistleblower i 2016 sendte breve til bankens bestyrelse og ansvarlige.

Whistlebloweren advarede mod ansættelsen af Tim Main til en ledende post i banken. Advarslen var baseret på, hvordan Tim Main tidligere havde ageret i branchen og på hans karakter.

Tim Main og Jes Staley er dog tidligere kolleger og venner, fra da de arbejdede sammen i den amerikanske investeringsbank JP Morgan.

I stedet for at lade sagen gå sin gang satte Jes Staley, der kom til Barclays i 2015, bankens sikkerhedsafdeling til at forsøge at afdække afsenderen af brevenes identitet.

"Whistleblowere er afgørende for at kunne afdække og adressere ulovligheder. DFS (New York State Department of Financial Services, red.) grundige efterforskning afdækker handlinger i toppen, som udsatte banken for risiko og skabte en atmosfære i hvilken medarbejdere kunne komme i tvivl om, hvorvidt det var sikkert at tage problemstillinger og bekymringer til toppen i banken," siger Maria Vullo fra New York, ifølge The Guardian. 

Barclays har accepteret bøden, skriver The Guardian.

"Barclays har derudover indvilget i at foretage yderligere rapportering og afhjælpning i forbindelse med bankens whistleblowerprogram," skriver Barclays i en udtalelse, ifølge avisen. 

Forsiden lige nu


Børsen anbefalerApp lader dig afstemme firmaudgifterne i realtid

Annoncørbetalt
indhold af Eurocard
Cxense Display