Tilsyn dumper Jacob Aarup-Andersen som ny Danske Bank-topchef
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Finans Af
Opdateret kl. 11.01 - Danske Banks bestyrelse har bedt Finanstilsynet godkende Jacob Aarup-Andersen som ny adm. direktør for landets største bank. 

Men den godkendelse vil tilsynet ikke give og det betyder, at Jacob Aarup-Andersen ikke bliver Danske Banks nye topchef.  

 "Finanstilsynet har foreløbigt vurderet, at de anser kandidaten for velkvalificeret på mange områder, men vurderer, at der er behov for længere tids erfaring, herunder med visse af Danske Banks forretningsområder," skriver Danske Bank i meddelelsen.

Jacob Aarup-Andersen, der har været finansdirektør i Danske Bank indtil han i maj blev chef for bankens wealth management-forretning, har flere gange i diverse medier og af eksperter været nævnt som et oplagt bud på en permanent tronfølger til Thomas F. Borgen, der trak sig som topchef i forbindelse med offentliggørelsen af bankens egne interne undersøgelse af hvidvaskskandalen. 

Men nu må storbanken altså fortsætte arbejdet med at finde en ny topchef. Det betyder, at Jesper Nielsen fortsætter som midlertidig adm. direktør, indtil en permanent løsning er fundet. Han blev udpeget som midlertidig topchef 1. oktober, da Thomas Borgen blev fritstillet. 

"Det var en enig bestyrelse, der støttede Jacob Aarup-Andersen som ny administrerende direktør vel vidende, at der er visse områder, hvor det kunne have været ønskeligt med længere tids erfaring. Bestyrelsen tager Finanstilsynets tilkendegivelse til efterretning. Bestyrelsen har dialog med andre potentielle kandidater og vil nu fortsætte rekrutteringsprocessen med henblik på at finde den bedst egnede til jobbet," siger Ole Andersen,  bestyrelsesformand i Danske Bank. 

Pressechef i Danske Bank, Kenni Leth, oplyser til Børsen, at bestyrelsen arbejder videre på at få en ny topchef på plads. Der er både eksterne og interne kandidater i spil. Han kan ikke sige noget om, hvor langt man er med at finde en ny kandidat.

 Jacob Aarup-Andersen fortsætter i sin nuværende stilling og bliver ved med at være en del af bankens koncerndirektion. 

"Jeg er stolt og glad over, at Danske Banks bestyrelse anbefalede mig som administrerende direktør, hvilket er et stort skulderklap. Jeg tager naturligvis Finanstilsynets tilkendegivelse til efterretning og noterer mig deres begrundelse," siger han i meddelelsen. 

Mistænkelige milliarder i Estland

For knap en måned siden offentliggjorde Danske Bank konklusionerne i bankens egen interne undersøgelse af hvidvaskskandalen.

Det er advokatfirmaet Bruun & Hjejle, der har stået i spidsen for undersøgelsen. Den viste, at der ifølge advokatfirmaet ikke kan placeres et juridisk ansvar hverken hos direktionen eller bestyrelsen.

Bestyrelsesformand Ole Andersen bliver siddende, men har åbnet for, at også han snart er fortid i Dan-marks største bank.

Rapportens konklusioner viser, at der i alt strømmede ca. 1500 mia. kr. gennem udenlandske kunder i perioden 2007 til 2015, som fordeler sig over omkring 9,5 mio. betalinger. Undersøgelsen kan dog ikke konkludere, hvor stor en del af dette flow, som har været mistænkeligt.

 I konklusionerne fremgår det, at der er foretaget en analyse af 6200 kunder, der er fundet mistænkelige ud af i alt 15.000 kunder, der er blevet undersøgt. Derudover har Danske Bank anmeldt otte tidligere medarbejdere til det estiske politi, ligesom undersøgelsen viser, at 42 medarbejdere og agenter har været involveret i mistænkelig aktivitet.

Undersøgelsen viser bl.a., at Danske Bank allerede i 2007 blev advaret om, at der foregik noget mistænkeligt. Her udsendte det estiske finanstilsyn nemlig en kritisk inspektionsrapport, og omkring samme tidspunkt modtog Danske Bank på koncernniveau konkret information fra den russiske centralbank via Finanstilsynet.

Forsiden lige nu


Børsen anbefalerCxense Display