CBS stopper nye aftaler med Danske Bank efter hvidvasksag
Danske Banks bestyrelsesformand Ole Andersen har åbnet for, at han snart kan være fortid i banken.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Finans Af
Opdateret kl. 10.54 - Copenhagen Business School stopper alle fremtidige samarbejder med Danske Bank på grund af bankens estiske hvidvasksag. Det skriver Jyllands-Postens erhvervsmedie finans.dk.

Beslutningen er ifølge finans.dk annonceret på CBS's intranet.

"Der er ingen tvivl om, at Danske Banks topledelse har svigtet sit ledelsesansvar, sine medarbejdere og det danske samfund. Det er også åbenlyst, at topledelsens ageren ikke er et forbillede for vores studerende," skriver rektor Per Holten-Andersen på intranettet.

Danske Bank er CBS' bank, og samtidig er banken involveret i finansiering af en lang række forskningsprojekter på CBS for et tocifret millionbeløb.

I perioden 2007 til 2015 lod Danske Bank på trods af gentagne advarsler et firecifret milliardbeløb i kroner passere igennem sin estiske filial uden nævneværdig kontrol.


Venter på ny topledelse i Danske Bank

En lang række myndigheder undersøger forløbet. Danske Bank har politianmeldt flere medarbejdere i sagen, hvor alle forsvarslinjer mod hvidvask ifølge banken selv har fejlet.

"Vi har derfor besluttet, at CBS ikke vil indgå nye samarbejder med Danske Bank, før der udpeges en ny topledelse, og denne har vist, at den gennem en kritisk dialog med omverdenen vil søge at genskabe den tabte tillid til banken," skriver Per Holten-Andersen ifølge Finans.

Danske Banks bestyrelsesformand, Ole Andersen, er samtidig adjungeret professor på CBS.

I en kommentar til Børsen skriver Danske Bank, at de har registreret CBS' beslutning og udtrykker samtidig ærgelse omkring at uddannelsesinstitutionen har valgt at stoppe samarbejdet. 

"Vi har noteret os CBS' beslutning om et midlertidigt stop for nye samarbejder med Danske Bank som følge af Estland-sagen. Det er vi naturligvis kede af, da vi igennem mange år har haft et godt og omfattende samarbejde med CBS. Vi er naturligvis klar til at tage en dialog med CBS' ledelse om sagen og de ændringer, der allerede er gennemført for at sikre, at noget sådan ikke kan ske igen. Vi tager skarpt afstand fra hvidvask og økonomisk kriminalitet, og sagen afspejler ikke den bank, vi ønsker at være," skriver pressechef Kenni Leth.

Oven på den svidende rapport om den estiske filial har flere aktører - blandt andet mange kommuner - åbent fortalt, at de overvejer ikke at bruge Danske Bank på grund af sagen.

"Vi er ved at undersøge de juridiske muligheder for at opsige samarbejdet med Danske Bank. Hvidvask af penge er uacceptabelt," skrev eksempelvis Københavns Kommunes overborgmester, Frank Jensen, tidligere i oktober.

/ritzau/

Forsiden lige nu


Børsen anbefalerCxense Display