Spar Nord køber stor aktiepost i jysk bank - vil på sigt overtage hele banken
Lasse Nyby, adm. direktør i Spar Nord.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Finans Af
Opdateret kl. 09.03 - Spar Nord køber en stor aktiepost i Danske Andelskassers Bank. Målet er på sigt at overtage banken. 

Det skriver Spar Nord i en meddelelse til fondsbørsen.

Aalborg-banken har købt 39 mio. aktier og sidder herefter på 27 pct. af aktiekapitalen i Danske Andelskassers Bank (DAB). Prisen lyder på 236 mio. kr. og gør Spar Nord til den største enkeltaktionær i DAB. 

"Vi har valgt at foretage investeringen i DAB fordi vi under de givne omstændigheder – vores egne kapitalforhold og den forventede udvikling i DAB – kan regne en fornuftig forrentning hjem på investeringen," udtaler Spar Nords adm. direktør Lasse Nyby, i fondsbørsmeddelelsen og fortsætter:

 "Vi vil gerne i dialog med DAB's bestyrelse om muligheden for, at vi på de rette betingelser kan give alle DAB's aktionærer et attraktivt tilbud, og den dialog håber vi, at der bliver lejlighed til at tage i den nærmeste fremtid."

Danske Andelskassers Bank-aktien brager op med over 45 pct. til kurs 5,5 efter nyheden, mens Spar Nord-aktien er oppe med 0,7 pct. til kurs 60. 

Sammenlægning kan være god løsning

I 2015 solgte Spar Nord en større aktiepost i Nørresundby Bank i forbindelse med Nørresundby Banks fusion med Nordjyske Bank. I år har Spar Nord solgt aktier i Valueinvest Asset Management, og ifølge meddelelsen har aktiesalgene givet banken rum i kapitalopgørelsen til såkaldte "væsentlige kapitalandele" i andre finansielle virksomheder. 

Investeringen er ifølge Spar Nord interessant, fordi der på "en række niveauer synes at være et stærkt match mellem de to banker". 

"Efter vores opfattelse er DAB en rigtig interessant bank, og vi tror at en sammenlægning mellem vores to virksomheder kunne være en værdiskabende langsigtet løsning for både kunder, aktionærer og medarbejdere," udtaler Lasse Nyby i meddelelsen og fortsætter:

"DAB og Spar Nord satser begge på kombinationen af personlig rådgivning, tidssvarende digitale løsninger og ikke mindst et stærkt engagement i lokalområdet. Vi har begge fonde blandt vores store aktionærer, som gerne – når de modtager udbytte – vil bidrage til vækst og trivsel i de lokalområder, hvor vi driver vores virksomhed. Sidst men ikke mindst står vi begge over for nogle udfordringer i form af relativt lav efterspørgsel efter finansiering, store og ressourcekrævende compliance-relaterede opgaver og behovet for at udvikle stærke digitale kundeløsninger, som alle gør det relevant at samle sig i større enheder."

 Fordi Spar Nord ejer mere end 10 pct. af DAB og der i DAB's vedtægter ikke er stemmeretsbegrænsninger, vil aktieposten i Spar Nords regnskab blive behandlet som en investering i "associeret virksomhed" og vil derfor blive optaget efter indre værdi-metoden. 

"Forudsat, at DAB's finansielle performance udvikler sig som forventet, vurderes det, at afkastet på den allokerede kapital vil være særdeles attraktiv," lyder det i meddelelsen. 

Skar i direktionen

Tirsdag blev direktionen i Danske Andelskassers Bank barberet ned til én mand, da viceadm. direktør Thomas Michael Jensen udtrådte fra direktionen og blev fritstillet omgående. 

I maj opjusterede Danske Andelskassers Bank forventningerne til 2018 pga. lavere nedskrivninger og afkast på værdipapirer.

Banken forventer nu et overskud før skat på 110-150 mio. kr. mod et tidligere forventet overskud på mellem 50 og 110 mio. kr.

Forventningen om en basisindtjening på mellem 130 og 170 mio. kr. blev fastholdt. 

Forsiden lige nu


Børsen anbefalerApp lader dig afstemme firmaudgifterne i realtid

Annoncørbetalt
indhold af Eurocard
Cxense Display