Medie: Britiske myndigheder starter undersøgelse i Danske Banks hvidvasksag
Fra venstre er det Danske Banks bestyrelsesformand Ole Andersen, afgående topchef Thomas Borgen og bankens næstformand Carol Sergeant.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Finans Af
Britisk politis specialenhed mod organiseret kriminalitet, National Crime Agency (NCA), åbner nu en undersøgelse af britiske enheder, der skal have forbindelse til Danske Banks estiske filial.

Det skriver Financial Times.

Ifølge erhvervsmediet har NCA især blikket rettet mod en britisk selskabsform kaldet LLP, som står for limited liability partnership eller på dansk partnerskab med begrænset hæftelse. 

Det betyder, at partnere ikke hæfter for hinandens ansvarspådragende handlinger eller gæld, og at de kan drive virksomheden direkte uden at have en egentlig direktion og bestyrelse som i almindelige selskaber.

Efter Rusland udgør de britiske selskaber den næststørste gruppe af de i alt 15.000 kunder, der er blevet undersøgt i hvidvasksagen, hvis man måler på geografi. 

"NCA er opmærksom på brugen af britisk-registrerede selskaber i denne sag og har tilknyttet løbende operationel aktivitet. Den trussel, som brugen af den britiske selskabsform udgør som en rute for hvidvaskning af penge, anerkendes bredt, og NCA samarbejder med partnere på tværs af regeringen for at begrænse muligheden for, at kriminelle kan bruge dem på denne måde," siger NCA til Financial Times.

Selskabskonstruktionen har været sat i forbindelse med finansiel kriminalitet, ifølge Financial Times, der samtidig beskriver, at en whistleblower i 2013 advarede Danske Banks bestyrelse om, at den form for britiske partnerselskaber var den foretrukne måde at flytte penge i den såkaldte non-resident portefølje.

Hos Danske Bank siger pressechef Kenni Leth: 

"Det er helt naturligt, at der er myndigheder, som interesserer sig for rapportens findings. Vi er løbende i kontakt med myndighederne i forskellige lande og stiller os til rådighed, hvis der er behov for det. Vi kommenterer dog generelt ikke på vores konkrete dialog med myndighederne."

Onsdag offentliggjorde Danske Bank konklusionerne af sin interne undersøgelse om hvidvasksagen. Det er advokatfirmaet Bruun & Hjejle, der har stået for undersøgelsen, som viste, at der ifølge Bruun & Hjejle ikke kan placeres et juridisk ansvar hos hverken bestyrelsen eller direktionen.

Danske Banks konklusioner

Rapportens konklusioner viser, at der i alt strømmede ca. 1500 mia. kr. gennem udenlandske kunder i perioden 2007 til 2015, som fordeler sig over omkring 9,5 mio. betalinger. Undersøgelsen kan dog ikke konkludere, hvor stor en del af dette flow, som har været mistænkeligt.

I konklusionerne fremgår det, at der er foretaget en analyse af 6200 kunder, der er fundet mistænkelige ud af i alt 15.000 kunder, der er blevet undersøgt. Derudover har Danske Bank anmeldt otte tidligere medarbejdere til det estiske politi, ligesom undersøgelsen viser, at 42 medarbejdere og agenter har været involveret i mistænkelig aktivitet.

Undersøgelsen viser bl.a., at Danske Bank allerede i 2007 blev advaret om, at der foregik noget mistænkeligt. Her udsendte det estiske finanstilsyn nemlig en kritisk inspektionsrapport, og omkring samme tidspunkt modtog Danske Bank på koncernniveau konkret information fra den russiske centralbank via Finanstilsynet.

Forsiden lige nu


Børsen anbefalerFlyveturen kan optimere din arbejdsindsats

Annoncørbetalt
indhold af Qatar Airways
Cxense Display