Ifølge Wall Street Journal er de amerikanske myndigheder gået ind i Danske Banks hvidvasksag.

I den sammenhæng peger aktieanalytiker i Sydbank Mikkel Emil Jensen på, at britiske og amerikanske myndigheder historisk har været med til at udstede milliardbøder i tidligere hvidvasksager.

 "Det er klart, at når amerikanerne går ind og undersøger det, så øger det sandsynligheden i forhold til at se en bøde i milliardklassen, og det, at de har taget initiativ til det, mindsker ikke sandsynligheden," siger Mikkel Emil Jensen til Ritzau Finans.

Det er det amerikanske justitsministerium, finansministeriet og børsmyndighederne, Securities and Exchange Commission (SEC), som undersøger Danske Bank, efter at en whistleblower indgav en klage til SEC for mere end to år siden, lyder det fra en kilde ifølge Wall Street Journal.

Hvis der har været amerikanske dollar involveret i hvidvaskningen, kan det få amerikanske myndigheder til at give en bøde eller sagsøge Danske Bank, forklarer ekspert i hvidvaskregler og direktør i Revisorjura, Jakob Dedenroth, der har set en stor del af Berlingskes dokumenter i sagen.

"De amerikanske myndigheder vil helt sikkert følge nøje med i, hvad Danske Bank selv siger, når de fremlægger den interne undersøgelse i næste uge. Et afgørende spørgsmål for dem er, hvor mange mia. kr., der eventuelt er blevet hvidvasket," siger han.

Derudover er der politisk interesse for sagen i Washington, ifølge Jakob Dedenroth.

"Sagen involverer jo bl.a. Putin-familien, den russiske efterretningstjeneste og tidligere Sovjetstater," siger han.

"Jo mere stiger risikoen"

Mikkel Emil Jensen nævner, at der har været usikkerhed om, hvorvidt amerikanske eller britiske myndigheder ville gå ind i sagen, og at en bøde i milliardklassen er blevet mere sandsynlig med tanke på lignende sager og med amerikanernes involvering.

"Sandsynligheden, for at vi ser en bøde i milliardstørrelsen, er steget væsentligt i forhold til, hvis de ikke undersøgte den, og jo flere myndigheder, der vil gå ind i sagen, jo mere stiger risikoen," siger Mikkel Emil Jensen.

Det er dog svært at spå om bødens størrelse, hvis der bliver en bøde overhovedet, siger analytikeren.

Han mener, at der vil der være et klarere svar efter Danske Banks offentliggørelse af den interne undersøgelse onsdag den 19. september. Hvis omfanget er mindre end frygtet, kunne aktien reagere positivt på det, vurderer Mikkel Emil Jensen.

Danske Bank-aktien falder efter historien 1,2 pct. og handles i 169,65 kr. fredag eftermiddag.

/ritzau/FINANS

Forsiden lige nu


Børsen anbefalerCxense Display