Financial Times: Mødereferat belaster Thomas Borgen
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpic
Finans Af
På trods af bekymringer fra andre ledere i Danske Bank koncernen og samarbejdspartneren JP Morgan, afviste den nuværende adm. direktør i Danske Bank tilbage i oktober 2013 at justere på bankens estiske forretningsben. 

Det skriver et af verdens største erhvervsmedier, Financial Times. 

I oktober 2013 skulle Thomas Borgen være blevet advaret om, at forretningsomfanget i bankens estiske del - der for det meste stammede fra tidligere sovjetiske stater - var langt større end blandt konkurrenterne. Derfor havde forretningen "behov for at blive gennemgået og potentielt reduceret ", lyder det ifølge et referat fra mødet som Financial Times har set. 

Trods advarslerne valgte Thomas Borgen ikke at nedskalere den estiske virksomhed, der i dag er kernen i den massive sag om hvidvaskning, som hænger over Danske Bank. I alt gik der transaktioner for 150 mia. dollar - svarende til 960 mia. kr. gennem den estiske filial fra 2007 til 2015.  

Valgte ikke at stoppe 


Ifølge referatet som Financial Times har set fra mødet står der om Thomas Borgen at han "understregede behovet for at finde en mellemvej og ønskede at diskutere dette yderligere uden for dette forum".

En kilde, som Financial Times referer til kalder referatet et af de vigtigste dokumenter i sagen. 

"Det var det punkt, hvor der blev truffet beslutning om ikke at stoppe denne forretning," lyder det fra personen.

 Thomas Borgen var inden han blev adm. direktør i Danske Bank chef for bankens internationale virksomhed fra 2009 til 2012 og har dermed haft ansvaret for den estiske afdeling.   

Til stede på mødet var to forhenværende topfolk i Danske Bank, Lars Mørch og Henrik Ramlau-Hansen.

Lars Mørch havde efterfulgt Thomas Borgen i rollen som chef for bankens internationale virksomheder, og ifølge Financial Times var det blandt andet den nye leder på området, der advarede Thomas Borgen.

Borgen havde på dette tidspunkt kun været øverste chef i en måneds tid.

Lars Mørch blev tilbage d. 5. april i år fritstillet som følge af hvidvaskskandalen. Henrik Ramlau-Hansen, der frem til 1. oktober 2016 var finansdirketør i banken, må 3. maj trække sig fra sit nuværende hverv som formand for Finanstilsynet. 

Bestyrelse til møde

Da Finanstilsynet tilbage i maj fremlagde sin kritik af Danske Banks håndtering af hvidvasksagen, stod de klart at Danske Banks korrespondentbank i 2013 havde opsagt sit forhold til den estiske filial "på grund af bekymringer om filialens udenlandske kunder". Det vides nu, at denne bank var JP Morgan. Derudover samarbejde Danske Bank med Deutsche Bank, der stoppede forholdet tilbage i 2015. 

Ifølge Financial Times vil JPMorgan ikke kommentere på oplysningerne. 

Ifølge nyhedsmediet finans.dk har bestyrelsen i Danske bank hele dagen i dag holdt møde om situationen. Onsdag i næste uge vil Danske Bank offentliggøre sin egen interne undersøgelse om sagen. 

Forsiden lige nu


Børsen anbefalerFlyveturen kan optimere din arbejdsindsats

Annoncørbetalt
indhold af Qatar Airways
Cxense Display