Rekordtider bremset: Milliardoverskud i Nykredit dykker
Nykredit-topchef Michael Rasmussen.
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Finans Af
Opdateret kl. 08.23 - Efter et rekordår sidste år bliver der høvlet 2,1 mia. kr. af bundlinjen i realkreditgiganten Nykredit i første halvår. Her lander overskuddet efter skat på knap 3,3 mia. kr. mod 5,4 mia. kr. i samme periode sidste år. 

Det viser det netop offentliggjorte regnskab fra landets største udbyder af realkreditlån. 

"Det går godt i Nykredit. Det halvårsresultat, vi fremlægger i dag, er ganske vist ikke på højde med sidste års rekordniveau, men i forhold til forventningerne er dagens resultat meget tilfredsstillende. Især er det positivt, at den stærke vækst i forretningen fortsætter. Vi har kundetilgang og udlånsvækst i både Nykredit Bank og Totalkredit, og formuen under forvaltning vokser fortsat markant," udtaler koncernchef Michael Rasmussen. 

Det betyder dog ikke, at Nykredit skruer ned for forventningerne til hele året. I forbindelse med årsrapporten for 2017, meddelte realkreditkæmpen, at man forventer et forretningsresultat og resultat før skat for 2018 på mellem 6,5 og 7,5 mia. kr. 

"Dette niveau fastholdes, men forventes på baggrund af udviklingen i første halvår at ende i den øvre del af spændet," lyder det i regnskabet. 

Markant fald i forretningsresultat

Netto renteindtægterne falder til 4,45 mia. kr. fra 4,98 mia. kr. Der er også tilbagegang på netto gebyrindtægterne, der daler til 1 mia. kr. fra 1,2 mia. kr. 

"Nedgangen skal således ses i lyset af, at der i første halvår 2018 er udbetalt KundeKroner (Nykredits rabatmodel til kunderne, red.) for 470 mio. kr. Hvis der ses bort fra udbetaling af KundeKroner, ville netto renteindtægter således have udvist en stigning til 4.557 mio. kr.," lyder det i regnskabet. 

Heller ikke koncernens Wealth Management-indtægter kan vise fremgang. De falder til 670 mio. kr. fra 691 mio. kr. i første halvår sidste år. 

Det er dog især på posten handels-, beholdnings- og øvrige indtægter, skal findes. De falder til 363 mio. kr. fra knap 1,3 mia. kr. i samme periode sidste år. 

Det betyder, at de samlede indtægter bliver barberet ned med knap 1,1 mia. kr. til 6,3 mia. kr. 

Samtidig stiger omkostningerne en anelse til 2,4 mia. kr. fra 2,37 mia. kr. Årsagen er investeringer i ressourcer til compliance og implementering af nye regulatoriske krav og i udvikling af den nye realkreditplatform samt udvidelse af samarbejdet med datacentralen BEC, skriver Nykredit. 

I første halvår sidste år kunne Nykredit tilbageføre nedskrivninger for 448 mio. kr., men det er nu i stedet vendt til en udgift på 103 mio. kr. 

Samlet giver det et forretningsresultat, der daler markant til 3,8 mia. kr. fra 5,5 mia. kr. i første halvår sidste år. 

"Forretningsresultatet i første halvår udgør et fald i forhold til et ekstraordinært godt halvårsresultat i 2017, der bl.a. var kendetegnet ved stor beholdningsindtjening samt betydelige tilbageførsler på nedskrivninger på udlån," lyder det i regnskabet. 

Det er dog også Nykredits renteswaps, der med en indtægt på 219 mio. kr. mod knap 1,4 mia. kr. i samme periode sidste år trækker resultatet ned.

Selvom forventningerne til forretningsresultatet fastholdes, forventer Nykredit dog, at indtægterne i 2018 vil lande lavere end i 2017. 

Vækst i realkredit- og bankudlån

Nykredit-koncernen omfatter også en bank, Nykredit Bank. Ser man på koncernens bank- og realkreditudlån over det seneste år, er realkreditudlånet steget med 3,3 pct. til 1178 mia. kr., mens bankudlånet er steget med 1,4 pct. til 58,3 mia. kr. 

Siden udgangen af 2017 er realkreditudlånet steget med 1,2 pct., mens bankudlånet er steget med 5 pct. Alene siden udgangen af første kvartal er realkreditudlånet vokset med 0,8 pct., mens bankudlånet er steget med 2,1 pct. 

Køb af bankaktiepost

I juni vedtog Nordjyske Bank og Ringkjøbing Landbobank at fusionere.

I forbindelse med fusionen frasolgte Jyske Bank den aktiepost, som Silkeborg-banken stod til at få i den "nye" Ringkjøbing Landbobank til Nykredit. Med købet stod Nykredit til at sidde på ca. 13 pct. af aktierne i Ringkjøbing Landbobank, men realkreditgiganten ville gerne under en ejerandel på 10 pct. og solgte derfor en del af aktieposten til ATP.  

Forsiden lige nu


Børsen anbefalerApp lader dig afstemme firmaudgifterne i realtid

Annoncørbetalt
indhold af Eurocard
Cxense Display