Danske Bank og Nordea får millionbøder af EU's børstilsyn
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Finans Af
Opdateret kl. 08.10 - Fem nordiske storbanker inklusive Danske Bank og Nordea får hver en bøde på 495.000 euro svarende til ca. 3,6 mio. kr. af EU's børstilsyn ESMA. 

Det skriver ESMA på sin hjemmeside.

Ifølge ESMA får bankerne bøden på grund af uagtsom overtrædelse af den såkaldte kreditvurderingsforordning Crar.

I perioden juni 2011 til august 2016 har de fem banker udstedt kreditvurderinger uden at være bemyndiget af ESMA til at gøre det. Ifølge ESMA har SEB fortsat med udstedelsen af kreditvurderingerne indtil maj i år.

Udover Danske Bank, Nordea og SEB er det Handelsbanken og Swedbank, der får bøder.
 
Kreditresearchen inkluderede udstedelsen af, hvad bankerne beskrev som "skyggevurderinger", lyder det i meddelelsen. Ifølge ESMA vedrørte rapporterne forskellige enheder og underliggende finansielle instrumenter, og inkluderede meninger som ESMA vurderede opfyldte definitionen af kreditvurdering fastsat af Crar. 

"Størrelsen på den individuelle bøde tager højde for den skærpende faktor, at bankerne har begået overtrædelsen i mere end seks måneder, men tager også i den formildende faktor i betragtning, at hver bank frivilligt har foretaget foranstaltninger for at sikre, at lignende overtrædelser ikke kan ske i fremtiden," skriver ESMA. 

Accepterer bøde - starter nyt kreditvurderingsfirma

Danske Bank har accepteret bøden, lyder det fra vicedirektør Peter Rostrup-Nielsen i en meddelelse på storbankens hjemmeside. 

"Vi beklager, at vi ikke har fortolket reglerne korrekt. Det er vigtigt for os at sikre, at vi overholder gældende regler. Samtidig er det vigtigt at få dækket behovet for rating af mindre selskaber, når de skal optage obligationslån. Derfor er vi gået sammen med andre på markedet om etablering af et selvstændigt kreditvurderingsbureau, Nordic Credit Rating AS, som vil stå for ratingen fremover," udtaler han. 

Ifølge børstilsynets afgørelse har Danske Bank lavet 813 rapporter med kreditresearch og ratinger i den givne periode. Rapporterne, der inkluderede kreditvurderinger, blev lavet i en separat afdeling med 31 ansatte.  

Ifølge Peter Rostrup-Nielsen har det i flere år været kutyme på de nordiske markeder, at bankerne selv lavede kreditvurderinger, såkaldte shadow ratings, for mindre virksomheder, når de skulle optage obligationslån. 

Ingen af de fem var registreret

Når bankerne skal have bemyndigelse af ESMA for at udstede kreditvurderinger, er det fordi den type vurderinger skal være "uafhængige, objektive og af en tilstrækkelig kvalitet", og at kreditvurderingsbureauer er underlagt de samme regler og tilsyn på tværs af alle EU-lande.

Hvis et selskab skal kunne registreres som et kreditvurderingsbureau i EU, skal det kunne bevise, at det opfylder de nødvendige organisatoriske krav og kan sikre de nødvendige værn især i forhold til governance, interessekonflikter, interne kontroller, ratingprocesser og metoder og forretningsaktiviteter.

Hvis et selskab ikke har ansøgt om registrering inden udstedelse af kreditvurderinger, er der taler om en overtrædelse, skriver ESMA.

"Ingen af de fem banker var, eller er, registreret som et kreditvurderingsbureau og har heller ikke ansøgt om registrering. I øjeblikket er der 27 kreditvurderingsbureauer med bemyndigelse fra ESMA til at udstede kreditvurderinger i EU," skriver børstilsynet.

Forsiden lige nu


Børsen anbefalerFlyveturen kan optimere din arbejdsindsats

Annoncørbetalt
indhold af Qatar Airways
Cxense Display