Danske Bank-boss om politianmeldelse: "Det tager vi til efterretning"
Thomas Borgen, adm. direktør i Danske Bank.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Finans Af
I sidste uge gjorde kapitalfondsdirektøren Bill Browder alvor af sine tidligere trusler og politianmeldte Danske Bank i forbindelse med hvidvasksagen.

"Det tager vi til efterretning. Det er jo politiet, vi forholder os til. Vi er bekendt med, at Bill Browder tidligere i 2013 foretog en lignende anmeldelse, og så forholder vi os til sagen, når vi bliver bekendt med den fra politiet," siger Thomas Borgen, adm. direktør i Danske Bank.

 I 2013 bad Bill Browder, der er direktør i kapitalfonden Hermitage Capital, danske myndigheder undersøge mulig hvidvask i bl.a. Danske Bank, men pga. forældelse afviste Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), bedre kendt som Bagmandspolitiet, sagen.

Browder: Danske Bank er central aktør


Hermitage Capital er tidligere arbejdsgiver for den russiske advokat, Sergei Magnitskij, der i 2007 afslørede, at flere russiske embedsmænd havde trukket 230 mio. dollar ud i skatterefusioner fra den russiske stat.

Sergei Magnitskij endte selv med at blive dømt for det påståede skattetyveri og døde et år senere i et russisk fængsel. Ifølge Browder mistede han livet på grund af sagen.

Efterforskningen af sagen viser angiveligt, at der fra 2008-2015 er flydt mere end 200 mio. dollar, svarende til mere end 1 mia. kr., igennem Danske Banks estiske filial til selskaber forbundet med svindelsagen.

Danske Bank er dermed, ifølge Bill Browder, en af de mest centrale banker i sagen. Transaktionerne stod på samtidig med, at Danske Bank i Estland var indblandet i andre sager om hvidvask.

 Ifølge Bill Browder stammer oplysningerne fra flere af de hvidvaskundersøgelser af Magnitskij-sagen, der pågår i 15 lande.

Men er du nervøs for, om SØIK vil starte en sag mod jer?

"Nej. Vi har et konstruktivt forhold til alle myndigheder også SØIK. Hvis de vælger at rejse en sag, så skal vi arbejde med det konstruktivt," siger Thomas Borgen. 

Hos Bagmandspolitiet tager man sagen alvorligt. 

"Jeg kan forsikre alle om, at SØIK tager den her sag særdeles alvorligt, og vi følger sagen meget tæt. SØIK er i forbindelse med sit arbejde med sagen i kontakt med myndighederne i flere lande. Jeg vil i øvrigt gerne understrege, at jeg har fuld forståelse for den store interesse for sagen, som er helt berettiget," lyder det fra Morten Niels Jakobsen, statsadvokat, SØIK, i et skriftligt svar til Børsen. 

Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Forsiden lige nu


Børsen anbefalerCxense Display