Nordea leverede 500-eurosedler i flere år efter advarsel
Nordea blev i 2011 advaret mod at distribuere 500-eurosedler. Men banken stoppede først med distributionen i 2015.
Foto: Lehtikuva/arkiv/Reuters
Finans Af
Nordens største bank, Nordea, har i årevis forsynet kriminelle vekselbureauer i København med omkring en milliard kroner i kontanter.

Det fortæller dokumentarprogrammet Operation X torsdag på TV2.

Nordea blev i 2011 advaret af hvidvasksekretariatet i Søik, også kendt som Bagmandspolitiet, om, at 500-eurosedler primært bruges af kriminelle til hvidvask af penge og finansiering af terrorisme.

Alligevel fortsatte Nordea med leverancerne helt frem til 2015.

Ifølge TV2 har Nordea leveret kontanter og primært 500-eurosedler til omkring 15 vekselbureauer i Danmark. Af dem er tre bureauer dømt for at have hjulpet kriminelle med at hvidvaske penge.

Nordea beklager i dag dens rolle i sagen.

"Det er selvfølgelig fuldstændig uacceptabelt. Det er ikke noget, vi har lyst til at medvirke til. Det er noget, vi gør alt, der står i vores magt, for at undgå at medvirke til i dag. Men det, vi tænkte dengang, var, at vi leverede til lovlige virksomheder, som stod på Finanstilsynets liste over godkendte vekselkontorer," siger Julie Galbo, risikochef i Nordea til TV 2.

Ifølge Jakob Dedenroth Bernhoft, der er tidligere juridisk chef i Danske Revisorer og nu selvstændig rådgiver, er der dog ikke tale om en indviklet sag. Og derfor burde Nordea have opdaget, at der var noget galt.

"Den her sag er meget banal. Det drejer sig simpelthen om en masse penge, der bliver kørt fra banken direkte over i de her vekselkontorer. Der er ikke noget indviklet i den. Det burde være opdaget af selv den yngste bankelev, at der var et eller andet galt her," siger han til TV 2.

/ritzau/


Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Forsiden lige nu


Børsen anbefalerCxense Display