Græske bankgiganter risikerer kapitalhug på 15,5 mia euro under ny finanskrise
En filial af Alpha Bank i Grækenland.
Foto: Yannis Behrakis/Reuters/Ritzau Scanpix
Finans Af
Grækenlands fire største banker står til i gennemsnit at få hugget 15,5 mia. euro af deres såkaldte egentlig kernekapital, svarende til 115 mia. kr., under en ny eventuel finanskrise i 2020.

Det viser resultaterne af en såkaldt stresstest fra ECB, skriver bl.a. Financial Times og Reuters

Stresstesten har til formål at undersøge, hvor modstandsdygtige banker er i tilfælde af eksempelvis en ny finanskrise.

De fire banker, der har været igennem stresstesten er den græske nationalbank NBG, Piraeus Bank, Eurobank og Alpha Bank, viser en pressemeddelelse fra ECB's banktilsynsmyndighed.

Ifølge Financial Times er ECB's sundhedstjek af det græske banksystem designet til at afgøre, om nogle af bankerne har brug for ekstra kapital, før landet går ind i forhandlinger om en afslutning på otte år med internationale kriselån.

Græske embedsmænd fortæller Financial Times, at resultatet viser, at der ikke var "øjeblikkeligt behov for en kapitalforhøjelse i nogen af bankerne".

Men selvom bankerne er uden for umiddelbar fare, har de stadig brug for at rydde op i deres balancer og flere af dem vil formentlig øge deres kapital snart. Især Piraeus Bank, der kom ud som en af de dårligste i testen, skriver Financial Times med henvisning til en græsk embedsmand.

"Stresstesten er gået så godt som vi kunne forvente," siger en embedsmand til avisen.

Ifølge avisen er de græske banker tynget af dårlige lån, der udgør omkring halvdelen af deres balancer, hvilket er højere end noget andet land i EU.

Sundhedstjekket var ikke "bestået" eller "ikke bestået", da der ikke var fastsat en forudbestemt kapitalgrænse, som kunne udløse et behov for rekapitalisering, skriver Reuters.

"Enhver afgørelse om rekapitalisering vil blive truffet fra sag til sag, efter en vurdering af hver banks situation i lyset af resultaterne af stresstest og andre relevante oplysninger fra tilsynsmyndighederne," udtaler ECB, ifølge Reuters. 

Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Forsiden lige nu


Børsen anbefalerCxense Display