Danske Banks formand: Jeg kan ikke afvise, at det var endt med en fyring
Foto: Scanpix/Simon Læssøe
Ole Andersen, der er formand for Danske Banks bestyrelse, har torsdag morgen modtaget en opsigelse fra Lars Mørch, der har siddet som ansvarlig for Danske Banks forretningskunder - herunder også den baltiske forretning, der har været plaget af en hvidvask-skandale.

 Men hvis ikke opsigelsen var landet på Ole Andersens bord, kunne der være gået en fyreseddel den anden vej. Det understreger formanden.

"Vi har jo haft drøftelser med Lars Mørch over de seneste uger. Om han var blevet fyret er et hypotetisk spørgsmål i og med, at Lars Mørch selv har sagt op. Men jeg kan ikke udelukke, at det ville have været slutningen på det her," siger Ole Andersen til Ritzau Finans.

Allerede i starten af 2014 blev Danske Bank gjort opmærksom på, at der var uregelmæssigheder i filialen i Estland.

Der er stadig en intern undersøgelse igang om, hvad der egentlig er sket i Estland - og hvem, der har vidst hvad og hvornår.

Men allerede nu står det klart, at "banken burde have igangsat grundigere undersøgelser på et tidligere tidspunkt, end det var tilfældet", som Ole Andersen skriver i den fondsbørsmeddelelse, der gik ud tidligere i dag. 

Kritik af Mørch

Det kan næppe læses som andet end kritik af Mørchs overvågning af de baltiske aktiviteter.

Og Ole Andersen gør ikke noget for at punktere den udlægning.

"Det (undersøgelsen, red.) ville med stor sandsynlighed have afdækket det betydelige omfang af hvidvask, der ser ud til at have været i Estland. Og selv om der blev iværksat diverse undersøgelser, og selv om Lars Mørch også tog initiativ til en række undersøgelser, så må vi konstatere, at det ikke var tilstrækkeligt, og at det her skete på et tidspunkt, hvor Lars Mørch var den øverste ansvarlige for vores forretning i Baltikum," siger Ole Andersen til Ritzau.

Intern revision advarede


Danske Banks interne revision sendte i februar 2014 et brev til Lars Mørch, hvor den advarede om problemer på hvidvaskområdet i den estiske filial.

Her af fremgik det blandt andet, at den estiske afdeling bevidst undlod at registrere identiteten på visse kunder.

Lars Mørch har været ansat i Danske Bank siden 1999 og været ansvarlig for Business Banking siden 2012.

Han vil blive fritstillet fra sine arbejdsforpligtelser snarest og vil formelt afslutte sin ansættelse i Danske Bank ved udgangen af oktober 2019. Thomas F. Borgen overtager midlertidigt Lars Mørchs ansvarsområde i direktionen.
Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Forsiden lige nu


Børsen anbefalerCxense Display