Danske Banks mistænkelige kunder i estisk filial var en guldgrube
Foto: Ritzau Scanpix
Finans Af
Danske Bank tjente store summer på mistænkelige selskaber, der sendte milliarder af kroner gennem bankens estiske filial i strid med reglerne om hvidvask.

Det skriver Berlingske Business, der er i besiddelse af interne dokumenter fra Danske Bank.

Størstedelen af Danske Banks estiske filials overskud er kommet fra "ikke-estiske" kunder. Angiveligt skulle en del af selskaberne være kontrolleret af Putin-familien, den russiske efterretningstjeneste FSB og diktaturet i Aserbajdsjan.

I perioden fra 2011-2013 genererede afdelingen for "ikke-estiske" kunder mellem 75 og 90 pct. af det samlede resultat før nedskrivninger på udlån i Danske Banks estiske filial. Det har i løbet af de tre år givet et overskud på mellem 280-330 mio. kr. per år.

"Det giver ingen mening. Den her kundegruppe bør være en nicheservice i en bank. Det er meget opsigtsvækkende, at den har genereret så stor en del af overskuddet i banken," siger Andreas Håkansson, der er bankanalytiker hos Exane BNP Paribas, til Berlingske Business.

Sammenlignet med Danske Bank Estlands egenkapitalforrentning i 2012 på 90 pct., havde Danske Banks øvrige afdelinger en egenkapitalforrentning på mellem et par pct. og op til knap 20 pct.

/ritzau/FINANS

Forsiden lige nu


Børsen anbefalerCxense Display