Finans Af
Jyske Bank vil nu købe hele Nordjyske Bank, meddeler Silkeborg-banken til fondsbørsen. 

Jyske Bank ejer i forvejen 38,47 pct. af Nordjyske Bank og vil nu købe resten af aktierne i banken for 170 kr. pr. aktie. Det værdisætter Nordjyske Bank til 3,1 mia. kr. 

Nordjyske Bank-aktien stiger med 40,76 pct. til kurs 167,5 efter købstilbuddet, mens Jyske Bank-aktien stiger 1,33 pct. til kurs 388,6. 

 Siden foråret sidste år har Jyske Bank ellers forsøgt at finde en køber til sin Nordjyske Bank-aktiepost, men i slutningen af december meddelte Jyske Bank-topchef Anders Dam, at der ikke var fundet en køber.

"Er så sent som i denne uge atter blevet spurgt, om der er nyt vedr. salget af Jyske Banks beholdning på godt 38 pct. af aktierne i Nordjyske Bank. Jyske Banks ledelse vil, da der næppe sker salg inden nytår, herefter gå i tænkeboks, og indtil vi har tænkt færdig, har vi ingen kommentarer," skrev han på Twitter.


Sammenlægning er bedste løsning

Men ifølge tirsdagens fondsbørsmeddelelse har ingen af forsøgene på at komme af med aktieposten kunne gennemføres. Derudover har ratingkæmpen Standard & Poor's, der fastsætter Jyske Banks rating, i løbet af 2017 øget de såkaldte kapitalfradrag for ejerskab i andre finansielle virksomheder. 

Ifølge Jyske Bank gør det det mindre interessant for Silkeborg-banken fortsat passivt at stille kapital til rådighed for Nordjyske Bank. 

"Derfor vurderer Jyske Bank nu, at en sammenlægning af Jyske Bank og Nordjyske Bank vil være den bedste løsning for aktionærerne i begge banker," lyder det i meddelelsen. 

Dramatisk fusionsforløb

Nordjyske Bank er et resultat af en fusion af NordjyskeBank og Nørresundby Bank, der havde et dramatisk forløb, hvor bankerne i efteråret 2014 blev tvunget til at offentliggøre deres planer, efter dokumenter om en mulig fusion blev stjålet i et biltyveri.

Efterfølgende valgte Spar Nord, der i flere år havde haft en aktiepost på 50 pct. i Nørresundby Bank, at købe yderligere 5 pct. og fremlagde et købstilbud på hele banken.

I december samme år kom Nordjyske Bank på banen med et højere bud, hvor Jyske Bankgaranterede for en fortegningsemission på 700 mio. kr. til kurs 115 kr. for nye aktier i banken. 

 Jyske Banks andel var først på 30 pct., men blev i februar sidste år øget til over 38 pct.

Efter aktieposten blev sat til salg i maj sidste år, afviste både Spar Nord og Nykredit et køb og i oktober fortalte Anders Dam, at der havde været interesse, men for lave prisindikationer. 

Jyske Bank har hyret Carnegie Investment Bank som finansiel rådgiver og Horten Advokatpartnerselskab som juridisk rådgiver. Banken har adgang til den nødvendige kapital og likviditet til at finansiere købet, fremgår det af meddelelsen. 

Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Forsiden lige nu


Børsen anbefalerCxense Display