Sparekasse-boss gør klar til børsnotering: Spår udgifter på 30 mio kr
Claus E. Petersen, adm. direktør i Den Jyske Sparekasse.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Finans Af
Fra hovedkontoret i den jyske by Grindsted gør Den Jyske Sparekasse med adm. direktør Claus E. Petersen i spidsen sig klar til en børsnotering inden årets udgang. 

I april skal sparekassens repræsentantskab endeligt vedtage børsnoteringen, der efter planen skal gennemføres i fjerde kvartal, lyder det i bankens årsrapport, der blev offentliggjort fredag.  

 Her sætter Den Jyske Sparekasse samtidig tal på, hvor meget børsintroduktionen forventes at løbe op i. 

"På omkostningssiden vil 2018 blive præget af den ekstraordinære udgift til sparekassens børsnotering, der forventes at udgøre ca. 30 mio. kr.," lyder det i regnskabet. 

Børsnotering skal hjælpe garanter


Den Jyske Sparekasse er en såkaldt garantsparekasse, der betyder, at sparekassen har garanterer i stedet for aktionærer. Ligesom aktionærer stiller garanter penge til rådighed for sparekassen, men i stedet for at få en aktie, får man et garantbevis, der giver en årlig rente.

I 2013 oprettede Den Jyske Sparekasse en såkaldt garantbørs. Når garanter opsiger deres garantbeviser, ryger de på garantbørsen, hvor ejerne først får deres penge, hvis der købes nye garantbeviser for tilsvarende beløb. Garantkapitalen er i øjeblikket på ca. 726 mio. kr.

Men fordi der har været få købere, har det været svært for de nuværende godt 27.000 garanter at få solgt deres garantbeviser. Når sparekassen bliver børsnoteret bliver garantbeviserne konverteret til aktier, som garanthaverne så kan sælge og dermed få deres penge ud.

 "Med henblik på at sikre garantbevisernes omsættelighed i et effektivt og likvidt marked er sparekassen inde i en målrettet proces, der skal sikre, at sparekassen omdannes til aktieselskab og børsnoteres inden udgangen af 2018," lyder det i regnskabet.

Frasalg og faldende nedskrivninger

Ser man på årsrapporten, så vokser sparekassens overskud i 2017 til 131,4 mio. kr. fra 69,3 mio. kr. i 2016. Det er dog især dalende nedskrivninger og en tilbageførsel af skat på 30.000 kr., der sender bundlinjen op.

Netto rente- og gebyrindtægterne falder til 601,4 mio. kr. fra 678,4 mio. kr., mens udgifter til personale og administration daler til 403,7 mio. kr. fra 416,5 mio. kr.

Den samlede primære indtjening dykker med 22,1 pct. til 181,9 mio. kr. Sidste år solgte Den Jyske Sparekasse fire filialer til Sparekassen Vendsyssel og korrigeret for det, falder den primære indtjening med knap 6,6 pct.

Også kursreguleringer tager et dyk til 2,3 mio. kr. fra 20,3 mio. kr., hvilket dog primært skyldes, at sparekassen i slutningen af året måtte nedskrive ekstra 20 mio. kr. på kapitalandele i datacentralen BEC.

 På nedskrivningsposten er der til gengæld fremgang. De falder til 117,3 mio. kr. fra 237,8 mio. kr., men ifølge Den Jyske Sparekasse er nedskrivningsniveauet stadig for højt.

Det er især udlån til landbruget, der fylder på nedskrivningsposten. Landbrug udgør 20,7 pct. af sparekassens samlede udlån og ifølge regnskabet arbejder sparekassen på at nedbringe landbrugsudlånet.

Udover at arbejde mod børsnoteringen i 2018, forventer Den Jyske Sparekasse en basisindtjening på mellem 190 og 210 mio. kr. og et resultat efter skat på mellem 90 og 110 mio. kr. 

Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Forsiden lige nu


Børsen anbefalerCxense Display