Problembank giver op: Sparekassen Vendsyssel overtager Østjydsk Bank
Foto: Lars Rasborg/Ritzau Scanpix
Finans Af
Opdateret kl. 16.59 - Efter at have forsøgt at finde en løsning på sine problemer i de seneste to måneder giver problemramte Østjydsk Bank nu op og bliver overtaget af Sparekassen Vendsyssel. 

Det meddeler Østjydsk Bank til fondsbørsen, der samtidig indgiver en konkursbegæring.

Der bliver ikke dækning til bankens aktionærer, men delvis dækning til den efterstillede kapital og alle indskydere er dækket via overdragelsen, lyder det. 

"Vi er meget kede af, at det ikke har kunnet lade sig gøre at sælge banken med fuld dækning til både aktionærer og den efterstillede kapital. Det skyldes ikke mindst bankens store risikofyldte udlån, som alle blev etableret før finanskrisen. Når det er sagt, er vi meget glade for, at vi sammen med Sparekassen Vendsyssel har fundet en holdbar løsning på de udfordringer, som Østjydsk Bank står overfor – uden en løsning kunne bankens aktiviteter ikke fortsætte," udtaler Max Hovedskov, bankdirektør i Østjydsk Bank. 

Direktør fortsætter i ny rolle


Alle ca. 14.000 kunder i Østjydsk Bank og bankens medarbejdere fortsætter i Sparekassen Vendsyssel. Max Hovedskov får en ny rolle i Sparekassen Vendsyssel som regionsdirektør for Østjydsk Banks hidtidige aktiviteter i Mariager, Hadsund og Hobro. 

Hos Sparekassen Vendsyssel ser direktør Vagn Hansen frem til at byde kunder og medarbejdere velkomne. 

"Sammen vil vi opnå en styrket markedsposition, og vi vil kunne tilbyde en endnu bredere palet af produkter og rådgivning. Begge institutters aktiviteter er desuden funderet på en stærk lokal forankring og et stort engagement i de lokalsamfund, de opererer i. Sparekassen Vendsyssel ønsker at bygge videre på denne forankring," udtaler han i meddelelsen. 

Et besøg fra Finanstilsynet før jul betød, at Østjydsk Bank skulle nedskrive for ekstra 132 mio. kr. og banken kunne ikke leve op til det individuelle kapitalkrav. 

Derfor blev banken bedt om at lave en genopretningsplan. Ifølge meddelelsen har banken undersøgt både salg, fusion og rekapitalisering. Men intet er lykkedes. 

Flere kapitaludvidelser

Over de seneste år har en stor portefølje af store problematiske engagementer, der blev indgået før finanskrisen, belastet banken. 

Siden Max Hovedskov startede som vicedirektør i august 2010 har Østjydsk Bank været igennem flere kapitaludvidelser.

I 2011 lavede Østjydsk Bank en aktieemission, der gav Mariager-banken en økonomisk indsprøjtning på 60 mio. kr., men allerede i 2013 måtte der laves en ny emission på 115 mio. kr.

I efteråret 2015 hentede Østjydsk Bank endnu en gang kapital, denne gang 83 mio. kr.

Emissionskursen var 1 kr. pr. aktie, og kapitaludvidelsen var garanteret af Arbejdernes Landsbank, Lind Invest og Købstædernes Forsikring.

Østjydsk Bank har også anvendt andre værktøjer. I 2013 solgte banken f.eks. ud af sine sektoraktier og nedbragte sine risikovægtede aktiver. I efteråret 2014 arbejdede Max Hovedskov også på at sælge hele banken uden held. Konkurrenten Jutlander Bank købte dog to filialer.

Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Forsiden lige nu


Børsen anbefalerCxense Display