"Der er vel altid noget, man kan gøre bedre, men jeg kan ikke lige komme i tanke om noget"
Foto: Scanpix/Henning Bagger
Finans Af
Topchefen i Jyske Bank, Anders Dam, karakteriserer sig selv som en glad mand, og han yderst tilfreds med den underliggende udvikling i Jyske Bank efter at have leveret regnskab for 2017.

Det siger han til Ritzau Finans.

 "Der er vel altid noget, man kan gøre bedre, men jeg kan ikke lige komme i tanke om noget," siger Anders Dam og tilføjer:

"Vi rider hesten tilstrækkeligt hårdt, som vi gør."

At Anders Dam også kalder sig selv for en glad mand skyldes, at banken de seneste syv år i træk har bedret resultaterne kontinuerligt, indtil den opnåede et resultat for 2017 på 4 mia. kr. før skat, hvilket er det bedste i koncernens 50-årige historie.

Tilbage i 2011 var overskuddet før skat 600 mio. kr.

"Vi vokser med 30 mia. kr. i år og det er altså meget," siger topchefen, der desuden fremhæver, at jubelfest om en vækst på 100 mia. kr. i boligudlån nås om et par dage.

 Men væksten slutter ikke nu, forudser Anders Dam.

"Jeg tror, vi samlet set på alle områder i banken kan vokse med 50 mia. kr. over de næste 2-3 år," vurderer han.

Hvis Anders Dam kun skal pege på én ting, der er positivt, så vælger han at pege på to ting.

"Renteudviklingen er nok det mest positive, men jeg kan ikke lade være med også at pege på kreditboniteten," siger han.

Jyske Bank kan mærke på kreditboniteten, at man tilbage i 2013 er gik sammen med BRF.

"Vi kan mærke effekten af et stort realkreditben," siger Anders Dam og påpeger, at risikoen alt andet lige er mindre i realkredit end i andre bankforretninger.

 Det er muligt at vokse, selv om omkostningerne styres og falder.

"Vi har gennemført en række organisatoriske ændringer og sammen med robotificering, så er det med til at gøre det muligt," forklarer direktøren.

Desuden har væksten ikke medført øget antal medarbejdere.

"Når vi når medio 2019 - fem års dagen for myndighedsgodkendelen af BRF-fusionen - så er vi nede på en bemanding, som vi var ved udgangen af 2013 - lige før fusionen med BRF," oplyser direktøren.

Faktisk er Jyske Bank tæt på målet om det.

Jyske Bank har nu 3900 medarbejdere, og der er allerede indgået pensionsaftaler med 50 medarbejder, så der mangler kun omkring 75 medarbejdere i at nå det mål, der ligger 16 måneder ude i fremtiden.

 "Det tror jeg, vi kan klare relativt nemt," siger Anders Dam.

Nedskrivningsposten er for 2017 atter en indtægtsførsel på 453 mio. kr., hvor der i 2016 var tale om en indtægtsførsel på 153 mio. kr.

Når Anders Dam skal se på dansk økonomi, så mener han, at "sundhedstilstanden" hos bankens kunder er bedre til at vise den fremtidige udvikling end vismandsrapporter og andet i den retning.

"Jeg tager udgangspunkt i, hvordan vores kunder har det. Det er en sikker strømpil for, hvordan det går i dansk økonomi," siger han, og får ham til at vurdere, at 2018 bliver et godt år.

Ikke engang lidt mørke skyer i landbruget bekymrer ham som sådan:

"Landbruget kommer måske til at hænge lidt. Det er et problemerhverv i øjeblikket, men jeg synes vi har godt styr på det," siger han.

/ritzau/FINANS


Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Forsiden lige nu


Børsen anbefalerCxense Display