Danske Bank igen upopulær i USA for israelsk boykot
Foto: Scanpix
Finans Af
Danske Bank er nu igen kommet på "den sorte liste" i en amerikansk delstat. I denne omgang er det staten New Jersey, der har lukket alle sine investeringer i Danske Bank på grund af dens boykot af to israelske virksomheder.

Sidste uge annoncerede guvernør Chris Christie den nyhed, rapporterer avisen Jerusalem Post.
  Det kommer oven i tidligere sager i 2016 og 2017, hvor amerikanske delstater - på baggrund af opfordringer fra interesseorganisationer i USA, primært Israeli-American Coalition for Action - har droppet at investere i eller gøre forretninger med Danske Bank. Det gælder blandt andet New York og Colorado.

Danske Banks israelske boykot drejer sig kun om Aryt og Elbit, to israelske producenter af våben, herunder klyngebomber, og overvågningsudstyr. De er blevet placeret i den gruppe af investeringer, som banken vil undgå af etiske årsager. Begge selskaber er angiveligt kendt for at overtræde internationale konventioner.

Berlingske Business beskrev historien i oktober, hvor Danske Bank kaldte det en misforståelse, da de amerikanske staters politikker typisk er rettet mod selskaber, der boykotter Israel som helhed.

Samme toner lyder i dag, hvor forholdet til New Jersey er gået i hårdknude.

"Danske Bank støtter ikke op om boykot af Israel eller israelske selskaber. Når Danske Bank ekskluderer selskaber, sker det ud fra det enkelte selskabs aktiviteter og dets individuelle forhold. Det er på ingen måde relateret til, hvor det enkelte selskab har hjemme. De to israelske selskaber, vi har valgt at ekskludere - i øvrigt sammen med 27 selskaber fra andre dele af verden - sker i overensstemmelse med vores politik omkring ansvarlige investeringer."
 "Vi er kede af denne misforståelse, for vi ønsker ikke at blive sat i forbindelse med en bevægelse, der handler om at boykotte Israel. Men vi må desværre konstatere, at det i første omgang ikke er lykkedes at overbevise New Jersey om dette, hvilket vi tager til efterretning," siger Robert Bruun Mikkelstrup, chef for ansvarlig investeringer i Danske Bank, i en udtalelse til Ritzau Finans.

Danske Banks investeringspolitik - på vegne af dens kunder- sker ud fra en række investeringsprincipper, der tager højde for miljø, menneskerettigheder og produktion inden for forskellige industrier. To gange om året opdaterer banken sin eksklusionsliste, der bygger på løbende rapporter og screenings fra analysefirmaet ISS Ethix.

Ifølge Danske Bank er sorteringen af mulige investeringer foretaget ud fra individuelle etiske forhold, der på ingen måde relaterer sig til det enkelte selskabs hjemland.

Ud over Aryt og Elbit står også selskaber som Airbus, United Technologies, Lockheed Martin og Norhtrop Grumman på Danske Banks sorte liste på grund af deres involvering i produktion af atomvåben og andre uetiske områder.

/ritzau/FINANS


Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Forsiden lige nu


Børsen anbefalerCxense Display