Forbrugerrådet anmelder Apple Pay til Konkurencestyrelsen
Forbrugerrådet Tænk's formand, Anja Philip
Foto: Liselotte Sabroe
Finans Af
Forbrugerrådet Tænk har anmeldt Apple Pay til de danske konkurrencemyndigheder.

Ifølge Forbrugerrådet er tjenesten i strid med konkurrenceloven og EU-reglerne og betyder højere priser i butikkerne.

Samtidigt påtvinger Apple Pays løsning alle smartphone-brugere en dårligere løsning, når de betaler med deres mobiltelefon ved kassen, lyder det. 

Tænk skriver, at for at kort som Visa-dankort ikke skal blive en gebyrmaskine for bankerne, kræver lovgivningen fra EU, at det er forbrugerne  - ikke banken eller deres samarbejdspartnere - der vælger hvilken del af kortet, der skal betales med.

"Vi mener derfor, at Apple, og de banker, Apple samarbejder med, har pligt til at åbne for betalinger med Dankort-delen af Visa-/Dankortet. Vi har derfor bedt konkurrencemyndighederne om at se på, hvorvidt det er en overtrædelse af EU-reglerne, når det ikke sker ved betalinger ved Apple Pay," siger Anja Philip, formand for Forbrugerrådet Tænk.

Kan være ti gange så dyr

Forbrugerrådet Tænk estimerer, at en betaling med et Visa-kort i en butik kan være op til 10 gange så dyr for butikkerne at håndtere, som en betaling med et Dankort.

"Det har altså stor betydning for butikkernes omkostninger og dermed for priserne, som forbrugerne betaler i butikkerne, om kunderne betaler med Visa- eller Dankort. Derfor er det meget problematisk, når Apple og de samarbejdende banker afskærer forbrugerne fra at betale med Dankort-delen af deres betalingskort." skriver Tænk.

Bankdirektør i Jyske Bank, Peter Schleidt, anerkender over for DR, at gebyret er højere på en transaktion med visa-kortet end på dankortet. Men det er ikke noget, der kommer Jyske Bank til gode, forklarer han:

"Det er ikke her, vi tjener penge. Til gengæld er det et supervigtigt område for vores kunder. Dermed er det vigtigt for os, at vi kan gøre vores kunder glade her. Så er de også villige til at lave forretning med os andre steder, hvor vi også kan tjene nogle penge," siger Peter Schleidt.

EU-forordning

Han henviser til en EU-forordning, der forhindrer, at en bank tager mere end 0,2 procent i gebyr på en betaling. Og det svarer meget godt til niveauet for dankortet.

Det, der gør visakortet dyrt, er de mellemmænd, der indløser betalingen, og der må butikkerne ud af starthullerne for at få forhandlet en bedre pris på visa-kortet, mener han:

"Der må butikkerne ud at forhandle. Der er flere visa-kort betalinger end dankort-betalinger, så det må være en ren forhandling, som vi ikke vil blande os I eller har indflydelse på, siger Peter Schleidt.

Apple Pay blev lanceret for tre uger siden på det danske marked til kunderne i Nordea og Jyske Bank, der har Iphones.

Ifølge DR har 30.000 kunder i Jyske Bank meldt sig til, mens titusindevis i Nordea har gjort det samme. De siger begge, at det er den hurtigste lancering nogensinde i Danmark.

Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Forsiden lige nu


Børsen anbefalerCxense Display