NemID skal i udbud: Sikkerhedsråd advarer om monopol
Betalingskoncernen Nets har kontrakten for dagens NemID-løsning.
Foto: Magnus Møller
Finans Af
Der bør ikke være monopol på næste generation digital signatur i Danmark, NemID, ifølge Rådet for Digital Sikkerhed, der i et høringssvar har argumenteret med, at næste generation bør bygges på åbne standarder.

 "Vi ønsker ikke, at dem, der måtte vinde det kommende udbud skal sidde inde med magten til hele vores digitale identifikation," siger Henrik Larsen, bestyrelsesmedlem i Rådet for Digital Sikkerhed og chef for it-sikkerhedscentret Dkcert.

Ifølge it-sikkerhedsrådet bør den kommende løsning understøtte flere forskellige identitetsudbydere, bl.a. for at reducere afhængigheden af en enkelt løsning i tilfælde af nedbrud.

Betalingskoncernen Nets, der har ansvaret for dagens løsning, mener det er forkert at tale om et monopol.

"Udbudsprocessen, med mange interesserede virksomheder, viser, at NemID ikke er noget monopol," siger Niels Gotfredsen, ansvarlig for NemID i Nets.

I juni deltog over 20 virksomheder på et indledende introduktionsseminar i Digitaliseringsstyrelsen. Der vil forventeligt være en kravsspecifikation i foråret 2017, og derefter proces med prækvalificering og forhandlinger.

 Charlotte Jacoby, kontorchef for digitale identiteter i Digitaliseringsstyrelsen, hilser konkurrencen velkommen.

"NemID er en central og kritisk infrastruktur i Danmark. Der er flere mulige leverandører af en kommende løsning, både danske og udenlandske, og vi oplever stor interesse for at deltage," siger hun.

I forbindelse med næste generation NemID kan der godt være to forskellige eller flere leverandører i et konsortium, lyder det fra Charlotte Jacoby.

"I dag er det Nets som ejer løsningen, mens vi gerne vil have flere rettigheder i næste generation, så vi ikke nødvendigvis skal udbyde det hele næste gang," siger hun.

Forsiden lige nu


Børsen anbefalerEn moderne Hammershøi: Unik kunstner du kan investere i

Annoncørbetalt
indhold af Bruun Rasmussen