Skjern Bank-topchef: Skæv sammenligning slører toplinjen
Foto: Scanpix
Finans Af
Skjern Bank er kommet godt i gang med 2016, og skæver man til bankens toplinje - rente- og gebyrindtægterne - ser det faktisk ud til at være gået rigtig godt, tilmed noget bedre end for mange af kollegaerne.

Men det er en lidt skæv sammenligning, der ligger bag fremgangen i bankens rente- og gebyrindtægter til 61,2 mio. kr. i første kvartal fra 56,4 mio. kr. i den tilsvarende periode sidste år.

Sådan lyder det fra bankdirektør Per Munck, der fastslår, at Skjern Bank - i øvrigt ligesom de fleste kollegaer - har haft færre gebyrindtægter i første kvartal i år, fordi første kvartal sidste år var præget af et rekordhøjt antal låneomlægninger.

"Det er en hændelse fra sidste år, der gør, at sammenligningen ikke er helt fair. Vi solgte nogle aktier i DLR sidste år, og dem skulle vi betale en optionspræmie for, fordi vi har fem års tilbagekøbsret. Men på grund af de store gebyrindtægter fra sidste år fra de mange omlægninger har vi faktisk også reelt tilbagegang i år," siger han til Ritzau Finans.

Bedre indlån

Generelt går det dog rigtig fint på toplinjen i den vestjyske bank. Skjern Bank har tidligere været en del af bankpakkerne fra staten, der blev kastet ud som redningskrans efter finanskrisen.

Det var en dyr finansiering, og da den skulle udskiftes, blev det primært gjort gennem højrenteindlån fra privatkunder, der fik renter på helt op til 3 pct. for indlån på over 750.000 kr. Men også det er efterhånden ved at være fortid, så indlånskonti i den størrelsesorden nu kun giver omkring 0,5 pct. i rente, fastslår Per Munck.

"De lange bindingsperioder på den type lån udløber nu. Mange gjorde det i 2015, og de sidste gør i 2016. Det hjælper os indtjeningsmæssigt," siger bankdirektøren.

Samtidig har Skjern Bank også noteret sig en pæn tilgang af særligt privatkunder. En bevægelse, der er i overensstemmelse med bankens strategi.

"Vi er i en proces, hvor vi gerne vil ændre eksponeringen lidt. Tidligere havde vi en stor overvægt af erhvervskunder, hvor fordelingen var cirka 70 pct. erhvervskunder og 30 pct. privatkunder. Det er lykkes os at ændre det til 65-35, og det ser ud til at fortsætte. Det bør også være godt for indtjeningen," siger Per Munck.

Landbrug gør ondt 

Det er fortsat primært landbruget, der gør ondt på bankens udlån.

"Vi er jo etableret af bønder for mange år siden, og vi har fortsat 14 pct. af vores udlån i landbruget. De har det meget svært, og det er - for at sige det lige ud - lidt noget bøvl," siger Per Munck, der er direktør hos Skjern Bank, til Ritzau Finans.

Banken er dog i færd med at rydde lidt op i engagementerne i landbruget, der er presset af både hård konkurrence og lave priser på mælk og kød.

"Vi startede for fire-fem år siden med at kigge på, hvem der er effektive driftsledere, som også skal være her i fremtiden, og hvem der ikke skal. Det er bedre at komme ud af sådan en situation på en pæn og ordentlig måde, hvis man ikke kan klare sig i konkurrencen, end det er at køre ud over kanten," siger Per Munck.

Skjern Banks nedskrivninger på udlån steg i første kvartal til 17,7 mio. kr. fra 9,9 mio. kr. i den tilsvarende periode sidste år. Men der er ikke umiddelbart flere grimme overraskelser på vej, forsikrer Per Munck.

"Finanstilsynet har været på besøg i en meget grundig undersøgelse de seneste to uger, og det var absolut enigt med os i både vores nedskrivninger og vores solvensbehov. Vi har ikke fået den endelige rapport endnu, men de to ting er der meldt tilbage på," siger direktøren.
Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Forsiden lige nu


Børsen anbefalerCxense Display