Nordea får nyt hvidvask-smæk på 40 millioner
Foto: PR-foto
Finans Af
Nordea har haft store brister i sit arbejde med at modvirke hvidvask af sorte penge.

 Det er den hårde konklusionen fra Finansinspektionen i Sverige, der vælger at give banken en klækkelig millionbøde for anden gang på to år.

I april 2013 var smækket på 30 mio. svenske kr., og i dag pålægger Finansinspektionen Nordea en bøde på 50 mio. svenske kr., svarende til 40 mio. danske kr.

"Hvert år hvidvaskes der over 100 mia. kr. i Sverige. At banker gør det de kan for at hindre kriminelle i at hvidvaske gevinster fra forbrydelser eller organisationer og personer i at finansiere terrorisme er utroligt vigtig for at modvirke samfundsproblemer," hedder det i Finansinspektionens pressemeddelelse.

Anden gang


Tilsynet skriver videre, at Nordea over flere år ikke har fulgt hvidvaskningsreglerne.

 "Banken har ikke bedømt risiciene hos forskellige kundegrupper og i enkelte tilfælde ikke vidst, om de overhovedet har højrisikokunder. Nordea har dermed ikke indsat den type af ekstra kontroller af disse kunder eller deres transaktioner, som reglerne kræver," konkluderer Finansinspektionen.

I 2013 fik Nordea kritik for at være på kant med de EU-regler, der skal forhindre hvidvask af sorte penge. Derudover var Nordeas indrapportering til Finansinspektionen mangelfuld, når det gjaldt transaktioner på indefrosne konti, hvor kun 16 ud af 74 transaktioner blev indberettet.

"For stor straff"

Banken selv mente, at straffen var for streng:

 "Nordea har løbende udviklet rutiner og værktøjer til effektivt at opfylde kravene i den nyindførte lovgivning. Nordea anerkender naturligvis forbedringsområder påpeget af SFSA (Finansinspektionen, red.) og vil uden unødig forsinkelse tilpasse sine interne processer for at sikre, at det opfylder de krav og præciseringer, der kommer til udtryk i SFSA-beslutning. Men Nordea finder straffen stor, da der overhovedet ingen forbudte transaktioner er foretaget på de indefrosne konti, som er gennemgået af SFSA," skrev Nordea i en meddelelse.

Forsiden lige nu


Børsen anbefaler