Eksperter frygter dobbelt smæk i investforeninger
Foto: Colourbox
Finans Af
Betaler kunderne for det samme to gange i de danske investeringsforeninger?

Det er der grund til at være alvorligt bekymret for, vurderer flere eksperter overfor Aktieugebrevet.

Omkostningerne i investeringsforeningerne har i mange år været mistænkt for at være en pengemaskine for bankerne, hvor både den årlige formidlingsprovision og det såkaldte emissionstillæg reelt går til at betale for distributionen i bankerne - altså selve salget af investeringsbeviser til danskerne.

Kovending

Indtil nu har investeringsforeningerne argumenteret, at formidlingsprovisionen går til rådgivning af kunderne. Men for nylig i Berlingske lød meldingen fra Investeringsforeningsrådet, at formidlingsprovisionen også går til "distribution".

"Det er interessant, at investeringsforeningerne har opgivet det mangeårige synspunkt, at formidlingsprovision er betaling for rådgivning i bankerne. Investeringsforeningsrådet (IFR) siger nu offentligt, at formidlingsprovision alene er en betaling for distribution, hvilket selvfølgelig er helt korrekt. Men udsagnet er ikke desto mindre lidt af en sensation, når det kommer fra investeringsforeningerne," siger Carsten Tanggaard, professor ved Aarhus Universitet, til Aktieugebrevet.

Virker ulogisk

Han understreger, at det virker ulogisk, at der bliver taget betaling for distribution to gange.

Rune Wagenitz Sørensen, direktør i investeringsrådgiverne Miranova, har samme oplevelse.

"Min fornemmelse er, at kunderne i investeringsforeningerne betaler to gange for den samme ydelse. Det undrer jeg mig over. For mig at se er det høje emissionstillæg endnu et stort skjult gebyr på investeringsbeviserne, hvis vi både betaler for distribution, når vi kommer ind, og hvert år efterfølgende i form af formidlingsprovision. Jeg kan ikke se, hvad man som investor får for de penge,« siger Rune Wagenitz Sørensen, til Aktieugebrevet.

Der er nu ikke noget hokus pokus i sagen, mener Investeringsforeningsrådet.

"Formidlingsprovision er en del af de løbende omkostninger i en investeringsforening og er en løbende betaling til distributørerne for distributionen af fondene. Herved får foreningen nem adgang til et stort kundepotentiale. Tegningsprovisionen er en engangsbetaling til den bank, der gennemfører emissionsaktiviteterne, når der udstedes nye investeringsbeviser," siger  Jens Jørgen Holm Møller, direktør i IFR, til Aktieugebrevet

Forsiden lige nu


Børsen anbefalerCxense Display