Voldsom stigning i netbank-indbrud
Foto: Colourbox
Finans Af
Næsten 15.000 kr. taber bankerne hver eneste dag, efter deres kunder har haft indbrud i netbanken. Tabene er kraftigt stigende.

I årets første seks måneder blev der begået 94 netbank-indbrud, hvilket er tre gange så mange som i de to foregående år til sammen. I 2011 og 2011 blev der begået hhv. 10 og 12 netbank-indbrud.

Ved 21 af indbruddene i år har bankerne i alt tabt 2.691.612 kr., mens den enkelte privatkunde holdes skadesløs.

Det skriver nyhedsbrevet Finans.

Ifølge pressechef Søren Winge fra Nets, hvis datterselskab Dan-ID står bag NemID, er Danmark og andre lande i Vesteuropa og Norden i denne tid udsat for en voldsom angrebsbølge af såkaldte phishing-mails og virus.

"Vi har set en markant vækst i phishing-mails siden årsskiftet, og der er intet, som tyder på, at den vil aftage i den kommende tid. Samtidig er tonen blevet meget aggressiv med trusler om, at hvis man ikke reagerer inden for kort tid, vil kortet blive spærret," siger Søren Winge til nyhedsbrevet.

En anden aktuel misbrugstendens er virusangreb mod netbankerne, hvor det indimellem lykkes netbanktyve at få adgang til netbankkonti trods NemID.

"Det hænger sammen med, at softwaren på den enkelte kundes computer ikke er opdateret, hvilket gør det muligt for netbanktyven at få adgang til computeren og aflæse NemID-koden simultant med, at kunden logger sig på sin netbankkonto," siger Søren Winge.

Bygger konstant sikkerhedsmur højere

Han oplyser, at Nets i samarbejde med bankerne konstant arbejder med at bygge sikkerhedsmuren højere og gøre det sværere for de kriminelle at svindle sig til penge fra netbanken.

"I løbet af i år har bankerne iværksat en række yderligere sikkerhedskontroller i netbanken, og misbrugsstatistikken for andet kvartal vidner om, at mange af de tiltag har vist sig at have en effekt. Vi vil fortsat arbejde målrettet for at dæmme op mod de trusler, der også fremadrettet vil vise sig. Forhåbentlig vil det på sigt gøre, at disse svindlere ikke får så meget ud af deres forehavende og søger mod nye jagtmarker," siger Søren Winge.

Manglende opdatering af software letter tyvens arbejde

Undersøgelser af de computere, hvorfra der er blevet begået netbank-indbrud, viser, at computerne er blevet inficeret med en særlig virus via et såkaldt drive-by-angreb.

Det betyder, at brugerne har samlet "tyven" op fra forskellige legitime hjemmesider, som er blevet hacket af it-kriminelle. Det vil sige, at brugere, i de tilfælde hvor computeren er blevet inficeret med denne virus, kan risikere, at svindlere følger med på pc'en, når brugeren logger på netbanken.

Hvis brugeren udfylder sit NemID bruger-id og adgangskode samt engangskoden fra nøglekortet, kan den it-kriminelle 'fiske' engangskoden og har dermed mulighed for selv at logge på brugerens netbank med henblik på at gennemføre misbrug.

Løsningen er ifølge Søren Winge, at man sørger for at opdatere programmer som "Internet Explorer", "Adobe" med flere på sin computer, da de nyeste versioner ikke har sikkerhedsmæssige huller.

Antal netbank-indbrud i Danmark:

2012 (1. halvår): 94 (heraf 21 med tab). Samlet tab: 2.691.612 kroner
2011: 10 (heraf 4 med tab). Samlet tab: 159.668 kroner
2010: 12 (heraf 6 med tab). Samlet tab: 433.043 kroner
2009: 111 (heraf 63 med tab). Samlet tab: 6.790.191 kroner
2008: 251 (heraf 132 med tab). Samlet tab: 6.539.346 kroner
2007: 69 (heraf 32 med tab). Samlet tab: 3.045.980 kroner
2006: 84 (heraf 27 med tab). Samlet tab: 1.948.556 kroner


Læs alle finansnyheder og nyt om finansnavne her


Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Forsiden lige nu


Børsen anbefalerCxense Display