Boligejere i Danmark slipper 15 gange billigere end i Spanien
Foto: Colourbox
Finans Af
Opdateret kl. 15.46 - Ekstremt lave renter i Danmark betyder, at en dansk boligejer kan optage et 1-årigt realkreditlån til 0,35 pct. i rente, mens man i sydeuropæiske lande som Portugal, Irland, Italien, Grækenland og Spanien i snit skal af med 15 gange så meget for et tilsvarende lån.

Det er Spar Nord, der har regnet på, hvor stor indvirkning det har på boligejerne, at obligationerne af investorerne regnes som sikre papirer i Nordeuropa og det stik modsatte sydpå.

"Forskellen svarer til, at en dansk boligejer slipper med at betale omkring 3500 kr. om året i rente for at låne en million kroner, mens den samme regning for den portugisiske stat lyder på godt 41.000 kr. Værst er det i Grækenland, hvor staten skal betale over 100.000 kr. i rente for at låne en million kroner i et enkelt år," skriver Spar Nords cheføkonom, Jens Nyholm, i analysen.

Statsobligationerne handles i dag allerede med minus-rente, således at investorer betaler omkring 0,2 pct. i rente i forbindelse med køb af danske gældspapirer for en fireårig periode.

"Det betyder reelt, at investorer, ligesom når man lejer en bankboks, betaler for opbevaring af værdierne, og dermed tjener den danske stats penge på at låne penge," som Nyholm anfører.

Men det er en uholdbar situation i længden. På et tidspunkt vil investorer igen fokusere mere på afkast end på beskyttelse af hovedstolen; og til den tid stabiliseres renterne uden at Spar Nords cheføkonom dog er klar med et bud på, hvornår det er i vente.


Læs alle finansnyheder her

Forsiden lige nu


Børsen anbefalerCxense Display