Storbank: ECB baner vejen for
Den tyske kansler Angela Merkel kan snart ikke længer lukke øjnene for en fælles finanspolitisk europæisk zone.
Foto: Scanpix
Finans Af
EU's monetære union er på vej til at udvikle sig til en finansiel union, uanset om tyskerne vel eller ej. Det vurderer Royal Bank of Scotland (RBS) i en reaktion på Den Europæiske Centralbanks opkøb af italienske og spanske statsobligationer.

Ifølge banken er centralbankchef Jean-Claude Trichet og hans 17 centralbank-kollegaer formentlig i gang med et opkøb i størrelsesordenen 850 mia. euro (6341 mia. kr.).

Flere medier, herunder ft.com og bloomberg.com, skrev i weekenden, at den tyske centralbankchef Jens Weidmann var imod opkøbet.

Årsagen er den enkle, at tyskerne ikke ønsker at være redningsnet for eurozonens medlemmer, så de uden kontrol bare kunne bruge af Tysklands kreditværdighed.

Men det er i høj grad hvad Grækenland har gjort, og stadigt flere peger på, at eurozonen bliver nødt til at være bakket op af en "finanspolitisk zone". Altså en finanspolitisk føderal stat lidt i stil med den, som gælder i USA.

"Den enorme risikofyldte øvelse som ECB nu er i gang med bliver ikke nem, og risikoen for et politisk kollaps er stor," siger Jacques Cailloux, cheføkonom i RBS og fortsætter:

"Men det kan være et nødvendigt og smertefuldt skridt at tage for at bane vejen for  skabelsen af et fælles "gældsinstrument". Og konsekvensen af et sådant redskab er jo, at staterne mister den finanspolitiske selvstændighed."

Voldsom tysk modstand


Selvom det måske giver mening ud fra et rent "overnationalistisk" økonomisk synspunkt, så har den tyske Bundestag i flere omgange slået fast, at Tyskland ikke vil indgå i sådan fælles finanspolitisk zone.

Frygten er, at gældssætningen bare spreder sig til Tyskland uden at Tyskland kan gøre noget, et skræksenarie som ligger dybt i det tyske folk siden det voldsomme krak i 1929.

Blandt andet har denne skræk bremset skræk EU-kommissionen formand José Barroso i at øge EU's redningspakke til 440 mia. euro, og modstanden kommer ikke kun fra kansler Angela Merkel (CDU) men også fra søsterpartiet CSU.

Men spørgsmålet er, om Tyskland ikke nu er nødt til at sige "B", efter de sagde "A", da euroen blev indført.

"Med ECB's opkøb er der herfra ikke rigtigt nogen vej uden om i hvert fald nogen form for finansielt politisk samarbejde og dermed et fælles skattepolitisk tiltag," vurderer Francesco Garzarelli, rentechef  i Goldman Sachs.

Forsiden lige nu


Børsen anbefaler