Straarup: Danske Bank var død uden bankpakker
Foto: Scanpix
Finans Af
Lehman Brothers' krak i efteråret 2008 satte skub i så mægtige kræfter i den finansielle sektor, at alle – også Danske Bank – før eller siden var kollapset uden statslig indgriben.

Efteråret 2008 kalder Danske Banks øverste chef for "den mest skræmmende i min karriere" med henvisning til, at dollarswapmarkedet lukkede ned, og det begyndte at blive svært at veksle fra en valuta til en anden.

"Det var helt uden for tekstbogen. Likviditetsmangel er en pistol for panden for en bank. Hvis man skylder i dollar, skal man afregne i dollar," lød det fra Straarup på et debatmøde hos Politiken fredag.

Det skriver RB-Børsen.

Var væltet sammen med alle andre


"Jeg må desværre vedstå, at havde regeringer og centralbanker ikke grebet ind, ville vi have oplevet et finansielt sammenbrud i hele systemet. Det ville ikke have ramt Danske Bank som en af de første, men efterhånden ville det have ramt alle," sagde Straarup, der er af den opfattelse, at banksektoren simpelthen var holdt op med at fungere.

Om årsagerne til krisen sagde Straarup, at han opfatter de globale ubalancer – en massivt gældsat verden med Kina som den store kreditor – som den store skurk sammen med strukturen i det finansielle system i USA.

Boligboblen er nu indlysende

Desuden står det i bagklogskabens lys nu klart for Straarup, at en boligboble var på vej mod bristepunktet dengang som følge af mange almindelige menneskers køb af lejligheder som rene spekulationsobjekter.

"Jeg har lært på den hårde måde, at man ikke kan forlænge verden med brædder, selv ikke hvis man har lavet en stresstest. Når en gennemsnitsborger ikke har råd til at købe et gennemsnitshus, så er en boligboble ved at briste. Det er en erfaring fra Irland, som jeg desværre har pådraget mig," indrømmede Straarup.

I værste fald forudser han en fremtid for dansk økonomi som et spejlbillede af den japanske, der er præget af deflation og ekstremt høj gæld.

Forsiden lige nu


Børsen anbefaler