Realråd glad for EU-trussel mod flexlån
Foto: Colourbox
Finans Af
Det er ikke alle, som skælver ved tanken om, at kommende EU-regler kan tage livet af de danske flexlån.

Hos Realrådet, som tilbyder uafhængig realkreditrådgivning, er man yderst kritisk over flexlånenes enorme udbredelse og mener faktisk, at lånene aldrig skulle have været indført i Danmark.

"Al snak om, at EU-regler, som hypotetisk set kan afskaffe flexlånet, er en trussel mod den danske realkreditmodel, er noget vrøvl. Den danske realkreditmodel er oprindeligt opbygget af det klassiske fastforrentede lån, og ikke af flexlån," siger Poul Stubkjær, partner i Realrådet til borsen.dk.

Han mener, at flexlånet i sig selv er en trussel mod realkreditsystemet. Flexlån er nemlig meget rentefølsomme, og denne følsomhed mener Realrådet kan have store økonomiske konsekvenser.

Højere huspriser

Det er derfor ikke hos Realrådet, at man råber vagt i gevær over de udkast til lovforslag, som EU-kommissionen i øjeblikket har til høring.

"Jeg vil ikke begræde, at flexlån begrænses. De er en trussel mod samfundets økonomiske stabilitet og den enkelte boligejer," siger Poul Stubkjær.

Han køber heller ikke argumentet om, at danskerne bliver ramt på pengepungen, hvis flexlån ikke længere kan finansiere boligen.

Overgangsordning nødvendig

"Det med at sige, at det bliver dyrere, er ikke rigtigt. Rentebesparelsen fra flexlån bliver kapitaliseret over i en højere huspris. Havde vi ikke haft flexlån, havde vi heller ikke haft så høje boligpriser," lyder det fra Poul Stubkjær.

Han mener dog, at det ville være katastrofalt, hvis EU-reglerne bliver indført fra den ene dag til den anden. Derfor skal man arbejde for en overgangsordning.

"Man kan eventuelt øge rentefradraget på fastforrentede lån og sænke det på flexlån. Nu er det så populært at give statslån til banker, så kan man vel også give det til boligejere," siger Poul Stubkjær.

Forsiden lige nu


Børsen anbefalerCxense Display