Danske Bank står for skud i flere delstater i USA efter boykot
Foto: Scanpix/Jens Nørgaard Larsen
Finans Af
Danske Bank er havnet på flere amerikanske delstaters sorte liste, efter at to israelske producenter af klyngebomber og ulovlig overvågning er blevet placeret i den gruppe af investeringer, som banken vil undgå af etiske årsager.

Det skriver Berlingske Business.

På Danske Banks liste over uetiske selskaber står israelske Aryt og Elbit, der angiveligt er involveret i produktionen af ulovlige våben. Begge selskaber er kendt for at overtræde internationale konventioner.

- Vi får i marts 2016 et brev fra den første amerikanske delstat. Efterfølgende har vi også fået breve fra andre delstater, og det går op for os i foråret 2016, at der er tale om en misforståelse. En række amerikanske delstater har fået den opfattelse, at Danske Bank skulle støtte op om en boykot af den israelske stat, hvilket vi ikke gør, siger Danske Banks pressechef, Kenni Leth, til Berlingske Business.

I de amerikanske delstater er det magtfulde bestyrelser, der håndterer den enkelte delstats forskellige offentlige pensionskasser. De fastlægger hver især egne principper for, hvad de skal og kan investere i. Godt 20 delstater har implementeret et princip ud fra vedtaget lovgivning om, at man ikke må investere i selskaber, der støtter et boykot af Israel.

Ifølge Kenni Leth er der tale om en udbredt misforståelse.

Når Danske Bank investerer på vegne af sine kunder, sker det ud fra en række ansvarlige investeringsprincipper, der tager højde for miljø, menneskerettigheder og produktion inden for forskellige industrier. To gange om året opdaterer banken sin eksklusionsliste, der bygger på løbende rapporter og screenings fra analysefirmaet ISS Ethix.

Ifølge Danske Bank er sorteringen af mulige investeringer foretaget ud fra individuelle etiske forhold, der på ingen måde relaterer sig til det enkelte selskabs hjemland.

/ritzau/FINANS


Vil du blive klogere på strategi og ledelse? Børsen Executive Club er tilbage, og giver dig inspiration og konkrete værktøjer. Interesseret? Klik her, og læs mere

Andre læser dette lige nu


Forsiden lige nu


Børsen anbefalerCxense Display