Jutlander Bank: Fordoblet bundlinje forårsaget af mange faktorer
Per Sønderup, topchef i fusionsbanken Jutlander Bank.
Foto: PR-foto
Finans Af
Jutlander Bank leverede mandag et regnskab for første kvartal, hvor bundlinjen er fordoblet i forhold til samme periode sidste år. Ifølge den ordførende direktør, Per Sønderup, skyldes fremgangen flere faktorer. Renteindtægterne volder dog den jyske bank problemer.

"Det er et ganske fornuftigt regnskab, som jeg kun kan være tilfreds med. På bundlinjen lander vi et meget flot tal i forhold til vores størrelse, og det er jeg glad for. Kursreguleringerne har været flotte, og gode konjunkturer smitter positivt af på det her regnskab," siger Per Sønderup til Ritzau Finans.

På bundlinjen havde banken et resultat på 65,4 mio. kr. mod 31,8 mio. kr. i samme periode året før.

"I samme periode sidste år var toplinjen bedre, men bundlinjen værre. Så set med de briller på, er jeg meget tilfreds. Særligt med vores solide kapitalberedskab, som også er en del af det at drive bank. Det er rart at være velpolstret og have en god friværdi på den konto," siger han.

Nedskrivninger viser en indtægt

Jutlander Bank kunne i første kvartal tilbageføre tidligere foretagne nedskrivninger for 43 mio. kr., mens nye nedskrivninger er udgiftsført med 36 mio. kr. Det er altså netto tale om en indtægt på 7 mio. kr. mod en udgift på 39 mio. kr. i samme periode sidste år.

- Vores nedskrivninger vender rundt og har faktisk et plus. Vi har en del landbrug, som arter sig langt bedre nu. Mange mindre virksomheder kommer med solide regnskaber, hvor egenkapitalen er retableret, og de tjener penge igen. Det er en kombination af, at de nye nedskrivninger ikke er i samme omfang, og der er også er tilbageførsler. Konjunkturerne går den rigtige vej, siger Per Sønderup.

I første kvartal tjente Jutlander Bank 172 mio. kr. i nettorente- og gebyrindtægter mod 178 mio. kr. i første kvartal 2016.

"Vores gebyrer og provisioner klarer sig egentlig udmærket. Det er værre med renteindtægterne, for det er svært at låne penge ud, og renteniveauet er meget lavt."

Nettorenteindtægterne alene udgjorde 101 mio. kr. i første kvartal, hvor de i samme periode i 2016 landede på 112 mio. kr.

"Det er klart, vores regnskab bærer præg af manglende lånelyst. Vi ville gerne have set en fremgang på udlån, det ville have hjulpet os meget. Vi ser også fremgang blandt vores private kunder, men vores erhvervskunder følger ikke med. De er stadig forsigtige med at lave investeringer, selv om de leverer pæne regnskaber," siger Per Sønderup.

Bolighandler sætter skub i sagerne

Han mener dog, at en forbedret stemning på boligmarkedet kan medvirke til, at de erhvervsdrivende også snart får så mange penge mellem hænderne, at de vil turde begynde investere igen.

"Der er gang i bolighandlerne i vores afdelinger i Aarhus, Aalborg og på Frederiksberg, men også i de mindre jyske byer handles der boliger nu. Der bliver bygget nye parcelhuse, og der er også gang i lejlighedssiden omkring havnene. Vi mærker, at det vælter ind med handler fra dag til dag," siger Per Sønderup.

"Det har ellers ligget stille gennem finanskrisen. Hvis man købte et hus dengang, skulle svigerfar allerhøjst male stuen. Men når gamle huse bliver handlet nu, skal de have nye vinduer, nyt tag, køkken og bad: Det er der økonomi til igen. Bolighandler sætter ting i gang, så erhvervslivet følger forhåbentlig snart med," siger han.

Fastholder forventninger

Jutlander Bank har i første kvartal realiseret en primær indtjening på 49 mio. kr., og fastholder forventningen om en primær indtjening for hele året på 215-250 mio. kr., men selv om første kvartal ikke når op på det niveau, er Per Sønderup ikke bekymret.

"Nogle indtægter falder i forskellige kvartaler, og når vi ser billedet med den trend, der er nu, så tror jeg umiddelbart ikke, vi får problemer med at opnå det her. Jeg ser ikke for mig, at vi kommer til at nedjustere i løbet af året," slår Per Sønderup fast.

/ritzau/FINANS

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Vil du prøve at få nyheder på Messenger? Nu kan du følge Børsen på Facebook Messenger og få de vigtigste nyheder hver morgen på hverdage. Interesseret? Klik her og kom i gang.

Andre læser dette lige nu


Forsiden lige nu


Børsen anbefalerCxense Display