Nordea-boss raser over ny skat - truer med at rykke hovedkvarter ud af Sverige
Nordeas topchef Casper von Koskull truer nu med at rykke Nordeas hovedsæde ud af Sverige. Banken har ellers lige lukket sine juridiske datterbanker i bl.a. Danmark.
Foto: Mie Hee Christensen
Finans Af
Opdateret kl. 10:10 - Nordeas topchef Casper von Koskull truer nu med, at der er "meget, meget stor" sandsynlighed for at Nordea flytter sit hovedkvarter ud af Sverige, hvis landet indfører en planlagt bankafgift.

 "Nordea er en multinational bank med administrativt hovedsæde i Sverige. Men 75 pct. af vores kunder findes ikke i Sverige. I sidste ende betaler vores danske, norske og finske kunder for svensk velfærd," siger Casper von Koskull til Dagens Industri.

Den svenske regering droppede i slutningen af februar en planlagt bankskat, men vil i stedet indføje et forhøjet afgift, der skal bidrage til den såkaldte resolutionsreserve. Det vil ramme Nordea særligt hårdt.

Højere bidrag til krisefond

Resolutionsreserven er en krisefond, som skal dække eventuelle tab i banksektoren, så staten ikke behøver at træde til. Den finansieres ved hjælp af afgifter fra bankerne.

Ordningen er dog indrettet sådan, at pengene betales ind på en konto hos Sveriges nationale gældskontor og dermed kan benyttes som finansiering af staten. Med det nye forslag afskaffer man desuden målet for, hvornår der er sat penge nok af til en eventuel krise, så bankerne skal blive ved med at betale på ubestemt tid.

Da afgiftens størrelse beregnes ud fra bankens samlede størrelse, vil den ramme Nordea særligt hårdt. Ifølge Casper von Koskull vil det faktisk være dyrere for banken end den nu droppede bankskat.

Tidobling af afgift

Ifølge Nordeas beregninger vil det nye forslag betyde, at Nordea vil gå fra at betale ca. 0,5 mia. svenske kr. i dag til 5,5-6 mia. svenske kr. i 2019.

Selv før det nuværende forslag var Nordea utilfredse med de stigende bidrag til fonden som følge af nedlæggelsen af de danske, finske og norske datterbanker. Den øgede balance i den svenske bank stod til at koste 2 mia. svenske kr. i 2019.

"Jeg blev ganske chokeret.  Vi havde allerede inden det sagt, at de høje afgifter bekymrede os," siger Casper von Koskull til Dagens Industri.

Ikke første trussel

Det er ikke første gang, at Nordea truer med at rykke ud af Sverige. Sidste efterår lød samme trussel fra Nordeas bestyrelsesformand Bjørn Wahlroos, som reaktion på den første skat, som den svenske regering havde foreslået.

 Samme melding kom Bjørn Wahlroos med i 2015, hvor han konkret nævnte København og London som mulige destinationer. 
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Vil du prøve at få nyheder på Messenger? Nu kan du følge Børsen på Facebook Messenger og få de vigtigste nyheder hver morgen på hverdage. Interesseret? Klik her og kom i gang.

Andre læser dette lige nu


Forsiden lige nu


Børsen anbefalerTV'et er hjemmets nye kamæleon

Sponsoreret af
Samsung
Cxense Display