Sværere og dyrere at låne penge i banken
Foto: PR
Finans Af
Opdateret 09.20 - Det er blevet sværere og dyrere for både private og erhvervskunder at låne penge i banken. Og det bliver snart endnu dyrere.

Det står klart, efter den seneste udlånsundersøgelse fra Nationalbanken viser, at de store danske pengeinstitutter og realkreditinstitutterne i tredje kvartal 2012 strammede kreditpolitikken og hævede priserne på udlån til private.

For erhverv blev priserne også hævet, men samlet set blev kreditpolitikken ikke ændret.

Realkreditinstitutterne og de store pengeinstitutters stramninger af kreditstandarden for udlån til private kommer bl.a. til udtryk i stigende priser og stramninger af andre betingelser og vilkår.

De begrundes primært med øget risiko på udlån og – for realkreditinstitutternes vedkommende – øgede finansieringsomkostninger. Og der er yderligere prisstigninger på vej.

"Institutterne forventer, at kreditstandarderne vil være nogenlunde uændrede i 4. kvartal. Realkreditinstitutterne og de store pengeinstitutter forventer at hæve priserne yderligere," skriver Nationalbanken videre.

Også hævede priser på erhverv


Enkelte institutter har i øvrigt strammet kreditpolitikken over for erhverv i tredje kvartal, og en del institutter har hævet deres priser.

"Sammenlignet med for et år siden er kreditstandarderne strammet betydeligt. Det gælder særligt de mellemstore pengeinstitutter og realkreditinstitutterne. Endvidere har de fleste hævet priserne," skriver Nationalbanken i undersøgelsen.

Læs også: Erhvervsorganisation: Banker holder os i jerngreb

Vil du blive klogere på strategi og ledelse? Børsen Executive Club er tilbage, og giver dig inspiration og konkrete værktøjer. Interesseret? Klik her, og læs mere

Andre læser dette lige nu


Forsiden lige nu


Børsen anbefalerCxense Display